Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών συγκεντρώνουν απώλειες με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, εκτός της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι απώλειες για την αγορά των πιστωτικών καρτών έπεσαν στα χαμηλά τους τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενώ οι αρχικές αυξήσεις ήταν πιθανές αντιστροφές κινήτρων, αυξάνονται ραγδαία από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Από τότε καταγράφεται ένα αυξανόμενο ποσοστό απωλειών/ζημιών που παρατηρείται στην πρόσφατη ιστορία μόνο κατά την ύφεση του 2008.

Δεν έχει τελειώσει, προβλέπει η Goldman Sachs.

Οι απώλειες βρίσκονται επί του παρόντος στο 3,63%, αυξημένες κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από το χαμηλό τους και η Goldman τις βλέπει να αυξάνονται άλλες 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,93%.

Αυτό έρχεται τη στιγμή που οι Αμερικανοί χρωστούν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε πιστωτικές κάρτες, υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

«Πιστεύουμε ότι οι καθυστερήσεις (delinquencies) θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υποαποδίδουν την εποχικότητα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους και δεν θα δούμε τις ζημιές να κορυφώνονται μέχρι τα τέλη του 2024 / αρχές του 2025 για τους περισσότερους εκδότες», έγραψε σε σημείωμα την Παρασκευή ο αναλυτής Ryan Nash.

Το ασυνήθιστο είναι ότι οι απώλειες επιταχύνονται εκτός οικονομικής ύφεσης, επεσήμανε.

Από τους τελευταίους πέντε κύκλους απωλειών για τον κλάδο πιστωτικών καρτών (credit card loss cycles), τρεις χαρακτηρίστηκαν από ύφεση, είπε.

Οι δύο που συνέβησαν όταν η οικονομία δεν βρισκόταν σε ύφεση ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και το 2015 έως το 2019, είπε ο Nash. Χρησιμοποίησε την ιστορία ως οδηγό για να προσδιορίσει περαιτέρω απώλειες.

«Κατά την άποψή μας, αυτός ο κύκλος μοιάζει να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά αυτού που βιώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και είναι παρόμοιος με τον κύκλο 15-19, όπου οι απώλειες αυξάνονται μετά από μια περίοδο έντονης αύξησης των δανείων και έχει παρόμοιο ρυθμό ομαλοποίησης μέχρι στιγμής σε αυτόν τον κύκλο», είπε ο Nash.

Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι απώλειες τείνουν να κορυφωθούν έξι έως οκτώ τρίμηνα μετά τα κορυφαία αύξηση των δανείων, είπε.

Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος ομαλοποίησης της πιστοληπτικής ικανότητας βρίσκεται μόλις στα μισά του δρόμου, εξ ου και η πρόβλεψη για τα τέλη του 2024, στις αρχές του 2025, είπε. Ο Nash βλέπει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Capital One Financial, ακολουθούμενη από το Discover Financial Services.

Διαβάστε ακόμη: