Οι μετοχές στην Wall Street υποχώρησαν την Πέμπτη, βαθαίνουν τις απώλειες για την εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφάλωσαν σε πολυετή υψηλά εν μέσω σχεδίου της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 217 μονάδες, ή 0,6%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,7% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,8%.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε το 4,48%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών, με τον τελευταίο καταλύτη να είναι τα στοιχεία εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας που δείχνουν μια ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Fed να παραμείνει σε τροχιά περιοριστικής πολιτικής για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 σε 201.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου, πολύ χαμηλότερες από τις 225.000 αιτήσεις που αναμένονταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Πρόκειται για τον χαμηλότερο όγκο νέων αιτήσεων ανεργίας από τον Ιανουάριο.

Η απόδοση των διετών τίτλων ξεπέρασε το 5,19% μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Πέμπτη, επίσης τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Οι κινήσεις ενισχύουν τις απώλειες αφού οι τρεις δείκτες έκλεισαν στα χαμηλά της συνεδρίασης την Τετάρτη.

Η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη το απόγευμα, αλλά προέβλεψε νέα αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα έδειξε επίσης λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ουσιαστικά ότι θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell , σχολίασε μετά την απόφαση ότι μια ήπια προσγείωση για την οικονομία ήταν ακόμα δυνατή, αλλά όχι το βασικό του σενάριο.

Διαβάστε ακόμη: