Δυσφορία έχει προκαλέσει στους μετόχους της Goldman Sachs η διαπίστωση πως ο CEO, Ντέιβιντ Σόλομον, διασφάλισε σημαντική αύξηση των απολαβών του για το 2023, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα κατέγραψε τα χαμηλότερα κέρδη της εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν προς τις αρμόδιες αρχές την Παρασκευή, ο Σόλομον αποκόμισε συνολικά 31 εκατ. δολάρια το 2023, από τα οποία τα 2 εκατ. ήταν ο βασικός μισθός του και τα υπόλοιπα 29 εκατ. επιπλέον μπόνους, κυρίως βέβαια σε μορφή μετοχών.

Το ποσό αυτό είναι κατά 24% υψηλότερο σε σχέση με τις απολαβές του για το 2022, όταν έλαβε συνολικά 25 εκατ. δολάρια.

Με τον τρόπο αυτό, το 2023 έγινε για τον ίδιο τον CEO η δεύτερη πιο επικερδής χρονιά της μέχρι τώρα θητείας του μετά τα 35 εκατ. δολάρια που έβαλε στην… τσέπη του, το 2021.

Σε σχέση με το σύνολο του προσωπικού της Goldman Sachs η αύξηση που διασφάλισε ο Σόλομον είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου κιόλας πως η επενδυτική τράπεζα δρομολόγησε ένα πρόγραμμα περικοπών για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτού, ο αριθμός των εργαζόμενων μειώθηκε κατά 3.200 άτομα με τη μέση δαπάνη ανά εργαζόμενο να αυξάνεται κατά 10%.

Βεβαίως, όλες οι τράπεζες της Wall Street μοίρασαν παχυλές αμοιβές στους επικεφαλής τους. Ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan έλαβε αποζημίωση ρεκόρ στα 36 εκατ. δολάρια, με αύξηση κατά 4%, ενώ και ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν αποχώρησε στις αρχές του 2024 έχοντας διασφαλίσει αμοιβές και αποζημίωση (στο πλαίσιο και της παραίτησης του) ύψους 37 εκατ. δολαρίων, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 17,5%. Επίσης ο Μπράιαν Μοίνιχαν της Bank of America έλαβε αύξηση ύψους 4% διασφαλίζοντας 29 εκατ. δολάρια.

Η διαφορά στην περίπτωση της Goldman Sachs είναι πως σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καθόλου καλή για τα οικονομικά της, καθώς οι απώλειες που προκλήθηκαν από την απόσυρση της από την λιανική τραπεζική ενέτειναν την επιβράδυνση των δραστηριοτήτων της.

Έτσι, τα καθαρά κέρδη της για τη χρονιά υποχώρησαν κατά 24%, μόλις στα 8,5 δισ. δολάρια, που είναι το κατώτερο επίπεδο τους από το 2019. Μάλιστα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 7,5%, ήτοι σχεδόν κάτω από το μισό του στόχου που είχε θέσει για 14% έως 16%.

Το συμβούλιο βέβαια δικαιολόγησε την επιβράβευση του Σόλομον για την προσπάθεια που έχει κάνει για την απομείωση του ζημιογόνου κλάδου της λιανικής τραπεζικής και την στροφή της τράπεζας στα παραδοσιακά επενδυτικά της… μονοπάτια και την ενίσχυση του τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, στο κομμάτι αυτό η τράπεζα δηλώνει βέβαιη ότι θα πιάσει τους στόχους της για το 2024. Όμως, σίγουρα ο στόχος δεν θα είναι εύκολος και οι προσδοκίες για τα όσα θα πρέπει να πετύχει ο Σόλομον ιδιαίτερα υψηλές!

Διαβάστε ακόμη: