Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό -ακόμη και σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης- προκαλώντας φόβους για ύφεση. Η Goldman Sachs πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για μια «ήπια προσγείωση», ενώ ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της τράπεζας Jari Stehn “βλέπει” ότι η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ύφεση από αυτό το τρίμηνο λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών. Αυτή η ύφεση είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το CNBC.

Οι ανησυχίες

«Οι ανησυχίες για τον στασιμο πληθωρισμό και την αγορά εργασίας έχουν επικεντρώσει την προσοχή των επενδυτών στις επιπτώσεις για την αύξηση των επιτοκίων και τον κίνδυνο ύφεσης. Η μακροοικονομική εικόνα είναι αναμφισβήτητα πιο προκλητική από ό,τι ήταν εδώ και αρκετό καιρό», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής τον John Sawtell, σε σημείωμα στις 17 Οκτωβρίου. Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman, Peter Oppenheimer και Sharon Bell, δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή για τον Stoxx 600 «δεν έχουν ακόμη μειωθεί», με τους ίδιους να αναμένουν πτώση 10% στα κέρδη ανά μετοχή για το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς το 2023. Τα περιθώρια, επίσης, είναι σε «υψηλά όλων των εποχών» και φαίνονται ευάλωτα σε υποβαθμίσεις, είπε ο Sawtell. Αλλά υπάρχουν κάποια καλά νέα – οι αποτιμήσεις είναι τώρα κοντά στα προηγούμενα χαμηλά, πρόσθεσε, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο «πάτος» για τις ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να πλησιάζει.

Οι μετοχές

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman κοιτάει ευνοικά μια σειρά μετοχών από κλάδους όπως τράπεζες και ενέργεια, καθώς και τομείς με πιο αμυντική θέση όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι τηλεπικοινωνίες. Η λίστα περιλαμβάνει τις εταιρείες ενέργειας Repsol και Eni, καθώς και μια σειρά από τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η Barclays, η Lloyds και η Banco Santander. Άλλες μετοχές που μπήκαν στη λίστα είναι οι: Bayer, Volvo, Ericsson και JD Sports.

Διαβάστε ακόμη: