Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η Deutsche Bank, καθώς εκτιμά ότι ο κλάδος θα ωφεληθεί από τις υψηλότερες των προβλέψεων αυξήσεις των επιτοκίων.

«Ενώ το σημερινό περιβάλλον οδηγεί σε κάποιες ανησυχίες για πιθανή οικονομική επιδείνωση, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα ωφεληθούν από τις υψηλότερες των προβλέψεων αυξήσεις επιτοκίων, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι ανάμεσα στις καλύτερα τοποθετημένες στην Ευρώπη», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ δηλώνουν επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους και συνυπολογίζουν μία αρνητική επίδραση από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης (ειδικά με δεδομένες τις δυσκολίες στη συμμόρφωση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις MREL), εντούτοις οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τα επιτοκιακά έσοδα κατά 15% για το 2023. Μάλιστα, τονίζουν ότι βλέπουν τα μεγέθη ακόμα υψηλότερα εάν η ΕΚΤ τηρήσει πιο αυστηρή στάση στα επιτόκια.

Άλλωστε, η Deutsche Bank εξηγεί ότι οι μεταβολές των επιτοκίων περνούν γρηγορότερα στην ελληνική αγορά από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες, καθώς τα στεγαστικά δάνεια συνήθως ανατιμολογούνται κάθε μήνα και τα επιχειρηματικά δάνεια δύο φορές τον χρόνο. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ορατότητα στα έσοδα για τα επόμενα τρίμηνα, επισημαίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για την Εθνική Τράπεζα και για την Alpha Bank, με διακράτηση για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 1,45 ευρώ από 1,20 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,60 ευρώ από τα 1,35 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 5,10 ευρώ από τα 4,40 ευρώ και για την Alpha Bank στα 1,55 ευρώ από τα 1,45 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: