Έως και τα 100 δισ. δολάρια μπορεί να φτάσει μέχρι το 2030 η αγορά γύρω από τα φάρμακα για την παχυσαρκία, όπως προβλέπουν αναλυτές της Goldman Sachs, την ώρα που ο «θόρυβος» γύρω από τα σκευάσματα για την απώλεια βάρους γίνεται όλο και πιο έντονος.

Σήμερα, οι Eli Lilly και Novo Nordisk είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες που ηγούνται της συγκεκριμένης αγοράς.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι η πιο πρόσφατη για τα συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ και οι προηγούμενες κάνουν λόγο για πωλήσεις που θα φτάσουν σε τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων.

Οι προβλέψεις αυτές τροφοδοτούνται κυρίως από τα πρόσφατα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για την παχυσαρκία, που δείχνουν ότι το Wegovy της Novo Nordisk μείωσε όχι μόνο το βάρος, αλλά και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τον Απρίλιο, αναλυτές της Barclays εκτίμησαν ότι η αγορά θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2033, ενώ αναλυτές της Berenberg είχαν προχωρήσει σε πρόβλεψη για ποσό ύψους 85 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόβλεψη της Goldman Sachs βασίζεται στα στοιχεία από περίπου 15 εκατ. ενήλικες στις ΗΠΑ που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα για την παχυσαρκία, με σκοπό τη διαχείριση της χρόνιας απώλειας βάρους μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ σήμερα υπάρχουν περίπου 105 εκατ. παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ενήλικες, χωρίς να περιλαμβάνονται οι διαβητικοί.

«Η αγορά για τη διαχείριση της χρόνιας παχυσαρκίας βρίσκεται σε σημείο καμπής», αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές, ανάμεσα στους οποίους ο Κρις Σιμπουτάνι –ο οποίος επισημαίνει ότι φαίνεται πως υπάρχει περιθώριο «για σταθερή ανάπτυξη και μια ευκαιρία αιχμής, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μπορούσε τελικά για κάποια φάρμακα να αποφέρει μερικά από τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών».

Με βάση την αξία της αγοράς, η Eli Lilly, η οποία έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων το Mounjaro, είναι πλέον η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο. Παράλληλα, τον προηγούμενο μήνα η Novo Nordisk έγινε η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης, ενισχυμένη από τον ενθουσιασμό της αγοράς για τα φάρμακά της Ozempic και Wegovy.

Διαβάστε ακόμη: