Τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει η Goldman Sachs, αναθεωρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις της που έκαναν λόγο για δύο.

Βάσει των αναθεωρημένων προβλέψεών της, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσουν με μια αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως τον ερχόμενο Μάρτιο, με μια 25 μονάδων τον Απρίλιο και άλλη μια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε το βασικό επιτόκιο αυτό της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 3,50% από 2,50% που βρίσκεται επί του παρόντος.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σημείωμα που διαμοίρασε χθες Δευτέρα, ο λόγος για την αλλαγή αυτή, έχει να κάνει με τα αιχμηρά σχόλια δύο εκ των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ, της Ισαμπέλ Σνάμπελ και του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Πάντως ακόμη κι έτσι η ζώνη του 3,50% είναι χαμηλότερη από αυτήν του 3,70%, για την οποία οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα φθάσει το βασικό της επιτόκιο έως τα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού.

Η Fed

Παρόμοια πάντως είναι και η πρόβλεψη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για τις ΗΠΑ. Κι αυτό διότι η Goldman Sachs αναμένει ότι με τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% θα προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέσα στο 2023, αξιολογώντας τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τα οποία υποδεικνύουν τάσεις επιμονής του πληθωρισμού και ανθεκτικότητα της οικονομίας της χώρας.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» πλέον αυξήσεις 25 μονάδων βάσης (0,25%) τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι αυξήσεις αυτές θα οδηγήσουν το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ στο εύρος του 5,25% με 5,5%, από το 4,5% με 4,75% που βρίσκεται σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα