ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο παραδέχεται για πρώτη φορά τις συζητήσεις με την Ελλάδα

Η διοίκηση του Μουσείου επιβεβαιώνει τις επαφές με επίσημη δήλωση στον Guardian

Έντονο είναι, τις τελευταίες δύο ημέρες, το ενδιαφέρον του βρετανικού τύπου σχετικά με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, που έκανε λόγο για μία πιθανή συμφωνία η οποία θα προβλέπει την εκ περιτροπής αποστολή μέρους των Γλυπτών στην Αθήνα, σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής με άλλα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονται σε ελληνικά μουσεία, το οποίο όμως διαψεύστηκε άμεσα από την ελληνική πλευρά, πηγές του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαιώνουν, για πρώτη φορά δημόσια και επισήμως, πως γίνονται «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή, κάποιων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωσε του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα Guardian.

Τις επαφές, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και έναν περίπου χρόνο, είχε επιβεβαιώσει, πριν από έναν μήνα, η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, εμφανίζεται θετικός απέναντι στο ενδεχόμενο να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση γι’ αυτό το θέμα, είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του μουσείου επιβεβαιώνει τις επαφές με μια επίσημη δήλωση.

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο Guardian φιλοξενεί και πληροφορίες από έγκυρες ελληνικές πηγές οι οποίες διαψεύδουν το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg λέγοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λευκός καπνός. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια συμφωνία» δηλώνει ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.

Επιπλέον, αναφέρεται η πάγια ελληνική θέση που είναι ο μόνιμος επαναπατρισμός των Γλυπτών, η μέχρι σήμερα επίσημη θέση του Βρετανικού Μουσείου πως η μόνη πιθανή λύση στην οποία θα συμφωνούσε είναι το δάνειο αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να τροποποιήσει τον νόμο που απαγορεύει την μόνιμη εξαγωγή πολιτιστικών θησαυρών από τα μουσεία της χώρας εκτός από ελάχιστες ειδικές περιπτώσεις.

Στο δημοσίευμα του Guardian γίνεται επίσης αναφορά στην εκ βάθρων ανακαίνιση, συνολικού προϋπολογισμού 1 δις λιρών, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα στο Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο της οποίας οι χώροι όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε κακή κατάσταση θα χρειαστεί να παραμείνουν κλειστοί. Εκτιμάται λοιπόν πως το γεγονός αυτό αποτελεί «μια βολική στιγμή για να δανειστούν ορισμένα από τα αντικείμενα στην Ελλάδα εάν επιτευχθεί συμφωνία».

Στο μεταξύ, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει την Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που φιλοξενούνταν στο Μουσείο του Βατικανού «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Διαβάστε ακόμη: