search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα- Δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πιθανή συμφωνία θα αποτελέσει μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα, το μουσείο του Λονδίνου θα λάβει άλλα αντικείμενα ως «δάνειο» και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είπαν οι πηγές του Bloomberg που δεν θέλουν να κατονομαστούν καθώς η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμη, σημειώνοντας, πάντως, ότι τα logistics της μετακίνησης των έργων είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκη.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε, την περασμένη χρονιά, με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα έλαβε πίσω 161 έργα τέχνης.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και ένα πολιτιστικό κέντρο με έδρα το Ντελαγουέρ, από το οποίο θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα μάρμαρα που αποτελούν συλλογή Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Στόχος η διαδικασία να ξεκινήσει το 2023 και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2048.

«Δεν ισχύει», λένε πηγές του ΥΠΠΟΑ

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, λίγο μετά το δημοσίευμα του Bloomberg .

Διαβάστε ακόμη: