«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού, ακόμη και μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης· επομένως, είναι σημαντικό να δράσουμε από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Νάγκελ.
«Η κίνηση της ΕΚΤ την Πέμπτη (08/09) ήταν ένα σαφές σημάδι και όπως είπα, εάν η εικόνα του πληθωρισμού παραμείνει η ίδια, θα πρέπει να υπάρξουν σαφέστερα βήματα στη συνέχεια. Στο εγγύς μέλλον, σίγουρα», σημείωσε.
Γιόακιμ Νάγκελ: «Η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων»
«Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη στην RP, αρνούμενος να αναφέρει αριθμούς, αναφορικά με τις προσδοκίες για την απόφαση του Σεπτεμβρίου.
«Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», επεσήμανε.
Μεταγενέστερα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός «άγγιξε» το 9%, τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας.
«Θα είναι κρίσιμο να διατηρηθούν σταθερές οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο 2%, είμαι πεπεισμένος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα νομισματικής πολιτικής», είχε αναφέρει ο κ. Nάγκελ.
Οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ δεν έχουν διευκολύνει την κατάσταση, με μία ύφεση να φαίνεται ολοένα και πιθανότερη, με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να μετριάζουν τις προβλέψεις τους για αυξήσεις των επιτοκίων.
Η προοπτική της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα ζοφερή: η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο την καθιστά πιο ευάλωτη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ, πρόσφατη ξηρασία έχει καταστήσει τον ποταμό Ρήνο –ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών– δύσκολο στην πλοήγηση.
«Η γερμανική οικονομία εξακολουθούσε να αποδίδει αρκετά καλά υπό δύσκολες συνθήκες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, εάν προστεθούν περαιτέρω προβλήματα, για παράδειγμα λόγω παρατεταμένων χαμηλών επιπέδων νερού στα ποτάμια, οι οικονομικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο θα επιδεινωθούν περαιτέρω».
Διαβάστε ακόμη: