Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε βρήκε τις τραπεζικές μετοχές να πετυχαίνουν το 5Χ5 πτωτικές συνεδριάσεις, πυροδοτώντας κλίμα αυξημένης ανησυχίας τόσο στις διοικήσεις τους όσο και στην αγορά.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 3,69%, με τους πωλητές να πετυχαίνουν το 5Χ5 με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να σημειώνει για το ίδιο διάστημα απώλειες 7,20%.

Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή παραπέμπει σε χαμηλά 2,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/8 (1383,31 μονάδες), ενώ σε χαμηλά 9 μηνών βυθίστηκε ο Τραπεζικός δείκτης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/1 (1139,17 μονάδες).

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται πλέον μία ανάσα από τα χαμηλά του Αυγούστου, με την εβδομάδα που έληξε να είναι από τις χειρότερες του έτους, μετά από τις δραματικές συνεδριάσεις της 2ας και 5ης Αυγούστου.

Όπως εξηγούν τραπεζικές αλλά και χρηματιστηριακές πηγές η προσοχή όλων είναι στραμμένη τόσο στις επερχόμενες Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου όσο και στις ενημερώσεις των διεθνών αναλυτών από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τις επόμενες μέρες με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 5 Νοεμβρίου είχε αποφασίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Εθνική Τράπεζα, αλλά μετέθεσε την ημερομηνία ανακοινώσεων στις 7 Νοεμβρίου.

Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank, στις 8 Νοεμβρίου η Alpha Bank, ενώ ο κύκλος των Τραπεζικών ανακοινώσεων θα κλείσει με την Τράπεζα Πειραιώς την 1η Νοεμβρίου.

Τα δύο βαρίδια

Έμπειροι χρηματιστηριακές αναλυτές αποδίδουν την χρηματιστηριακή εικόνα των τελευταίων ημερών, σε δύο ανοικτά μέτωπα που έχουν αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες: τα επιτοκιακά έσοδα και τον αναβαλλόμενο φόρο.

Μάλιστα κάνουν λόγο για παραδοξότητα καθώς ενώ την τελευταία διετία ο κλάδος «εξαργύρωνε» ακόμη και την πιο μικρή θετική είδηση, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και να βγαίνει αντίδραση στο «μπαράζ» καθησυχαστικών σχολίων των διεθνών αναλυτών.

Για το πρώτο «βαρίδι», το τελευταίο δεκαήμερο και κυρίως μετά την τρίτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, επανήλθαν, μεταξύ των επενδυτών, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη διαφαινόμενη πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να αποκλιμακώσει γρήγορα τα επιτόκια.

Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των τραπεζών θα καταστήσουν τις επόμενες μέρες σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η τάση μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα ενισχύσει την πιστωτική επέκταση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδύνει και κατ’ επέκταση θα αντισταθμίσει τις απώλειες από την μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου.

Ήδη στο μέτωπο της πιστωτικής επέκτασης, η χρονιά εξελίσσεται καλύτερα των προσδοκιών και είναι πιθανόν στο 9μηνο κάποιες τράπεζες να υπερβούν τον στόχο έτους, ως προς το ύψος των ενήμερων δανείων.

Θετικά επίσης θα λειτουργήσει και η επιστροφή στο σύστημα των 4 τραπεζών θεραπευμένων πρώην κόκκινων δανείων.

Το δεύτερο «αγκάθι» που έχει επιβαρύνει τον κλάδο είναι το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, για το οποίο υπάρχουν διεργασίες, ώστε οι διοικήσεις να ανακοινώσουν ενέργειες επίσπευσης των αποσβέσεων των DTCs.

Οι προσδοκίες βέβαια είναι χαμηλές ακόμη, αφού θα πρέπει να υπάρξουν συνεννοήσεις με Φρανκφούρτη, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε έναν οδικό χάρτη κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ 3μηνου.

Οι τράπεζίτες θα τονίσουν στους διεθνείς αναλυτές ότι διαθέτουν υψηλό κεφαλαιακό «πλεόνασμα», το οποίο προβλέπεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια και ενδέχεται να προϋπολογίσουν μεγαλύτερη μεγαλύτερη διαγραφή εποπτικού κεφαλαίου που προέρχεται από DTC, ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις λήψης έγκρισης από SSM για payout ratio υψηλότερο του 50% επί των κερδών χρήσης της επόμενης χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: