Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύεται πρώτο στις πτώσεις και τελευταίο στις ανακάμψεις, με τον τραπεζικό τομέα να αποτελεί τον βασικό παράγοντα πίεσης. Ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης έπεσε σε χαμηλό 11 εβδομάδων, χάνοντας το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 1.400 μονάδων.
Καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούσαν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, λόγω των πρόσφατων ιστορικών υψηλών σε μεγάλους δείκτες στις αγορές της Wall Street και της Ευρώπης (όπως ο Dow Jones, ο S&P 500, ο DAX κ.ά.), η εγχώρια αγορά κατέγραψε μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες, χωρίς να έχει φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα ρεκόρ.
Οι τράπεζες δέχθηκαν συνεχή πλήγματα την περασμένη εβδομάδα, αναλαμβάνοντας το κύριο βάρος της πενθήμερης πτώσης στο Χ.Α. σε σύγκριση με άλλους τομείς. Η ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από τις τράπεζες άφησε μικρά περιθώρια αντίδρασης.
Στη σύνθεση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap), η Alpha Bank έχει βαρύτητα 89%, η Eurobank 67%, η Πειραιώς 82% και η ΕΤΕ 92% μετά την πρόσφατη πώληση του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, η συμμετοχή τους στον δείκτη είναι: Alpha Bank 6,8795%, Πειραιώς 8,6261%, Eurobank 9,1638% και Εθνική 10,152%.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε συνολικές απώλειες -7,2% την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας τις 1.148,70 μονάδες. Βρέθηκε κάτω από τις 1.159,77 μονάδες της 5ης Αυγούστου, ημερομηνία που σηματοδοτεί το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ, φθάνοντας σε χαμηλά 9μήνου, με το επόμενο κρίσιμο επίπεδο να εντοπίζεται στα τέλη Ιανουαρίου στις 1.139,17 μονάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών και τράπεζες: Αιτίες της πτώσης
Διάφοροι λόγοι οδήγησαν τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν μαζικά τραπεζικούς τίτλους. Καταρχάς, η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προειδοποίησε για την εμφάνιση μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της διστακτικότητας των κεντρικών τραπεζών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Πρόσθετες πιέσεις προκλήθηκαν από αρνητικές αναθεωρήσεις διεθνών επενδυτικών οίκων. Η Morgan Stanley μείωσε οριακά τις τιμές στόχους, επισημαίνοντας όμως ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν οικονομικά ελκυστικές. Αντίθετα, η Goldman Sachs μείωσε τις προσδοκίες της κατά 4% με 8% για τις συστημικές τράπεζες λόγω αλλαγών στα επιτόκια από την ΕΚΤ. Παρόμοια ήταν και η έκθεση της JP Morgan, η οποία διατήρησε τη σύσταση «overweight», αλλά συνέχισε να προβάλλει βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα για τον κλάδο.
Οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα, καθώς ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους για το γ’ τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ξεκινήσει τις ανακοινώσεις την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank να ακολουθούν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, και την Alpha Bank να ολοκληρώνει τον κύκλο την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.
Διευρύνεται η διαφορά με τις τιμές στόχους
Οι συστημικές τράπεζες κατέγραψαν αρνητικά ρεκόρ από τρεις μήνες έως σχεδόν ένα έτος, με αποτέλεσμα οι υψηλές τιμές στόχοι που έχουν θέσει οι χρηματιστηριακές να απέχουν σημαντικά από τις πραγματικές τιμές. Οι αποτιμήσεις των τραπεζών παραμένουν ελκυστικές, με το περιθώριο ανόδου να κυμαίνεται από 41,5% έως 67,1%.
Η Alpha Bank έκλεισε την Παρασκευή λίγο πάνω από το 1,4 ευρώ, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο της σε διάστημα σχεδόν 12 μηνών (από τις 13 Νοεμβρίου 2023). Οι πέντε ημέρες πτώσης έχουν οδηγήσει σε συνολικές απώλειες -8,4%, ενώ φέτος καταγράφει πτώση -9%. Η μέση τιμή στόχος, σύμφωνα με το investing.com, είναι στα 2,341 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να φτάνει το +67,095%.
Η Εθνική Τράπεζα είδε το κρίσιμο όριο των 7 ευρώ να απειλείται, φτάνοντας σε χαμηλό 6 μηνών (17 Απριλίου). Σημείωσε πτώση -6,17% σε έξι ημέρες και η ετήσια απόδοσή της περιορίζεται στο +12,15%. Οι αναλυτές θέτουν τη μέση τιμή στόχο στα 9,986 ευρώ, με περιθώριο ανόδου +41,565%.
Η Eurobank έκλεισε την Παρασκευή στο 1,88 ευρώ, πέφτοντας κάτω από το 1,85 ευρώ ενδοημερίως. Το τελευταίο χαμηλότερο κλείσιμο ήταν στις 19 Απριλίου στο 1,834 ευρώ. Φέτος, η απόδοσή της έχει αυξηθεί κατά +16,77%, καθιστώντας την την πιο πολύτιμη συστημική τράπεζα με κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 7 δισ. ευρώ. Η μέση τιμή στόχος είναι στα 2,7148 ευρώ, με περιθώριο ανόδου +44,4043%.
Η Πειραιώς έκλεισε σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών, στα 3,55 ευρώ, με το επόμενο χαμηλό να είναι τα 3,518 ευρώ της 2ας Ιουλίου. Στις τελευταίες τέσσερις ημέρες σημείωσε πτώση -8,39%, ενώ φέτος έχει ενισχυθεί κατά +10,94%. Η μέση τιμή στόχος είναι στα 5,45 ευρώ, με περιθώριο ανόδου +53,52%.