Στις 14 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Στάσης θα ανακοινώσει τη νέα επικαιροποιημένης στρατηγική της ΔΕΗ.
Θα γίνει γνωστή τότε η πρόοδος και η επικαιροποίηση όλων των επενδυτικών στόχων της ΔΕΗ, τόσο σε επίπεδο οργανικής ανάπτυξης, όσο και από πλευράς εξαγορών.
Εν τω μεταξύ, έκλεισε και το βιβλίο για το 7ετές ομόλογο της ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να αντλεί τελικά 600 αντί για 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος.
Δεδομένη η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ΔΕΗ, καθώς έγιναν προσφορές 2 δισ. ενώ το επιτόκιο έκλεισε το 4,625%.
Προηγουμένως στις 7 Νοεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, θα έχει αποτυπωθεί σε νούμερα, πόσο κοντά βρίσκεται η επιχείρηση όχι μόνο στο φετινό στόχο για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και ως προς την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, 2024-2026, ύψους 9 δισ.
Η πρώτη χρονιά του τριετούς business plan θα κλείσει με επενδύσεις 2,8 δισ ευρώ. Σε αυτές θα συμπεριλαμβάνεται και η εξαγορά τον Αύγουστο από τη Macquarie του πράσινου πακέτου έργων, αξίας 700 εκατ ευρώ στη Ρουμανία.
Μεγάλο μέρος των συνολικών επενδύσεων της τριετίας έχει ήδη επιτευχθεί (31%), άρα στις 14 Νοεμβρίου, η επιχείρηση κατά την επικαιροποίηση της στρατηγικής της, θα περιλαμβάνει πιθανές τροποποιήσεις στόχων, τόσο στο core business (ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων), όσο και σε επιμέρους τομείς, εν προκειμένω τις νέες δραστηριότητες.
Στον τομέα των ανανεώσιμων ο Στάσης έχει πλέον εξασφαλίσει σχεδόν το 90% της ισχύος που απαιτείται για το στόχο του 2026, δηλαδή τα 8,9 πράσινα GW.
Στο εξάμηνο, τα εν λειτουργία έργα και υδροηλεκτρικά άθροιζαν 4,7 GW και στο pipeline υπήρχαν επιπλέον 3,29 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή projects. Αθροίζονταν ένα νούμερο 7,99 GW, ίσο με το 89% του στόχου για το 2026.
Στο κλείσιμο του έτους, το ποσοστό θα έχει αυξηθεί περαιτέρω, γεγονός που θα αποτυπώνεται και στο strategy update, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η στρατηγική που θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει επικαιροποίηση και για τη λιανική, όπου μέσω του Κωτσόβολου, η επιχείρηση μπαίνει όλο και πιο πολύ στην αγορά που κάποιοι αποκαλούν «smart home», καθώς και για την επέκταση στις τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα οπτικών ινών και την ηλεκτροκίνηση.
Αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσία του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη και πόσο αυτό συνεισφέρει στα οικονομικά του και τυχόν νέες εξελίξεις.
Στο πρώτο εξάμηνο, η θυγατρική του στη Ρουμανία, συνεισέφερε στα συνολικά EBITDA το 21%, δηλαδή περίπου 200 εκατ ευρώ. Το ίδιο προκύπτει και αν δει κανείς αναλυτικά μία προς μια τις επιμέρους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα διανομής, όπου το ελληνικό σκέλος (ΔΕΔΔΗΕ) και το ρουμανικό (τρεις εταιρείες διανομής), συμμετείχαν ισόποσα στα EBITDA με ποσά 100 εκατ. ευρώ έκαστο.
Η Ρουμανία αρχίζει να γίνεται όσο περνάει ο καιρός ένα όλο και πιο σημαντικό σκαλοπάτι για την επίτευξη των οικονομικών στόχων της ΔΕH, όπως αυτά που είχαν παρουσιαστεί από τον CEO της εταιρείας, Γιώργο Στάσση στο Capital Markets Day του περασμένου Ιανουαρίου στο Λονδίνο.
Την επικαιροποίηση στα τέλη του έτους των στόχων του Capital Markets Day είχε προαναγγείλει, μιλώντας τον Αύγουστο στους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο ίδιος ο κ. Στάσσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι εξ αυτών θα επιτευχθούν αρκετά νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τότε τεθεί.
«Ρίχνει» 2,5 δις στη δυτική Μακεδονία
Τα μεγάλα έργα που προγραμματίζει η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας, θα κοστίσουν περίπου 2,5 δις (1,5 δισ. σε φωτοβολταικά, 300 εκατ. η «Πτολεμαίδα V» με φυσικό αέριο, 150 εκατ. η αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, data center, ρεύμα από σκουπίδια).
Εκεί θα δημιουργηθεί ένας από τους πιο ισχυρούς ενεργειακούς πόλους της χώρας κατά τη πράσινη μετάβαση, γι’ αυτό και το μπαράζ επενδύσεων που δρομολογεί η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτικά πεδία.
Είναι έργα συνολικού ύψους αρκετά πάνω από 2,5 δισ ευρώ, που απλώνονται σε βάθος πολλών ετών και υπερβαίνουν τη διάρκεια του τρέχοντος business plan 2024- 2026, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέρος από τα έσοδα που άντλησε χθες η επιχείρηση από τις αγορές δεν θα χρησιμοποιηθούν και για το σκοπό αυτό.
Πρώτα είναι τα μεγάλα φωτοβολταικά που δρομολογεί ο όμιλος στην περιοχή, από κοινού με την RWE και τη Motor Oil. Ενα πακέτο έργων συνολικής ισχύος 2,5 GW που υπολογίζεται ότι σε αδρές γραμμές (με ένα μέσο κόστος 600.000 €/MW) θα απορροφήσει συνολικά ποσά γύρω στο 1,5 δισ ευρω.
Επίσης οι επενδύσεις σε μπαταρίες για τις οποίες υπολογίζεται ένα κονδύλι 300 εκατ ευρώ, τρία μεγάλα έργα στην αντλησιοταμίευση (150 εκατ. ευρώ), η μονάδα συμπαραγωγής και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) για τηλεθέρμανση επίσης στην Καρδιά (80 εκατ. ευρώ), πυκνωτές για την εξισορρόπηση της ευστάθειας (40 εκατ.) και ηλεκτρολέβητες (20 εκατ.), αλλά και καινούργια projects.
Το «waste to energy», αλλά κυρίως τα data centers, στα οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος Στάσσης, κατά τη προ ημερών συνέντευξη στο ΥΠΕΝ για τη τηλεθέρμανση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Το μέλλον της λιγνιτικής «Πτολεμαΐδα – 5»
Είναι όμως και η υπόθεση της «Πτολεμαίδας V», τις αποφάσεις για την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ μεταθέτει επί χρόνια για το μέλλον, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι η ζυγαριά «κλίνει» τελικά υπέρ της μετατροπής της από λιγνίτη σε μονάδα φυσικού αερίου.
Είναι μια απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα και μεταφράζεται σε μια επένδυση επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.
Τα έργα, που μαζί με τα καινούργια projects (π.χ. data center) ξεπερνούν κατά πολύ τα 2,5 δισ. ευρώ, θα γίνουν σταδιακά σε βάθος χρόνων ωστόσο κάποια άλλα, όσα εντάσσονται στο τριετές business plan, θα χρηματοδοτηθούν πιθανότατα με μέρος από το ποσό που άντλησε χθες από τις αγορές η επιχείρηση.
Κάποια επίσης είναι μέρος των 2,8 δισ ευρώ επενδύσεων που πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει συνολικά φέτος η επιχείρηση και οι οποίες αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των 9 δισ που προβλέπονται στην τριετία.
Όλα αυτά θα φανούν στο μέλλον, των επόμενων ετών, πριν το 2030, απαντώντας υπό μια έννοια και στη κριτική που ακούγεται σε τοπικό επίπεδο ότι μετά την απολιγνιτοποίηση η επιχείρηση έχει εγκαταλείψει τη περιοχή.
Ηλιακά πάνελ και αντλησιοταμίευση
Στη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των φωτοβολταικών στα πρώην λιγνιτικά πεδία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη ολοκληρώσει τα 315 MW, κατασκευάζει 625 MW και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει επιπλέον 600 MW μέσα στο 2025.
Σημειωτέον ότι αιολικά πάρκα δεν προβλέπονται στη περιοχή.
Στην αντλησιοταμίευση, η επιχείρηση έχει στα σκαριά τρία σχέδια σε πρώην λιγνιτικά πεδία της περιοχής, με χωροθετημένες εκτάσεις σε Κοζάνη και Καρδιά και τώρα μπαίνει στην επίπονη φάση των αδειοδοτήσεων και της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Στο πιο προχωρημένο έργο, τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και δρομολογεί τα επόμενα βήματα.
Σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο – είχε προηγηθεί σχετική συνάντηση τον Σεπτέμβριο – επιχειρείται να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις και να ξεπεραστούν μια σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι κατασκευής και εισόδου στο σύστημα τα επόμενα χρόνια των πρώτων τέτοιων μονάδων σε εδάφη της Δ.Μακεδονίας.
Το μεγάλο πρότζεκτ με τα data center
Στις μπαταρίες, με ένα κόστος 500.000- 700.000 €/ MW, η επιχείρηση υπολογίζει έργα γύρω στα 500 MW, για τη περίπτωση της ΣΗΘΥΑ η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει σχετικά γρήγορα, ενώ στο λογαριασμό θα πρέπει να προστεθεί το σχέδιο για μονάδα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, και κυρίως αυτό για ένα mega data center στη περιοχή. Ειδικά το τελευταίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει πολύ τα τελικά νούμερα.
Η απόφαση συνδέεται προφανώς και με την οριστικοποίηση του χάρτη με το διαθέσιμο πανελλαδικά ηλεκτρικό χώρο για χωροθέτηση data centers που ετοιμάζει ο ΑΔΜΗΕ και πρόκειται να παραδώσει προσεχώς στον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Oι διεργασίες της επιχείρησης λέγεται ότι αφορούν μια επένδυση πολύ μεγάλων διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα, από κοινού με ξένο τεχνολογικό παίκτη, σε κάποια από τις κενές εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων της Δ. Μακεδονίας, πλησίον των νέων μεγάλων φωτοβολταικών πάρκων που κατασκευάζει στη περιοχή.
Τα τελευταία θα καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες σε φθηνή ενέργεια που απαιτεί η συγκεκριμένη επένδυση για την εγκατάσταση και τον κλιματισμό (cooling) των servers, ενώ το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home που αναπτύσσει η επιχείρηση θα συμβάλει στη μεταφορά των δεδομένων.
Ενα σχέδιο που «κουμπώνει» με την παραγωγή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης από τον όμιλο ΔΕΗ, σε δικά του data center, μέσω των οποίων θα επεξεργάζεται τα δεδομένα των πελατών του, προσφέροντάς τους μια φόρμουλα υπηρεσιών (Platform as a Service – PaaS).
Είσοδος και στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Γιώργος Στάσσης αποφάσισε να εισέλθει και στον τομέα της τεχνολογίας.
Ίδρυσε εταιρεία, με στόχο την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, την Olympus AI, που μαζί με την Data in Scale, με την οποία θα αναπτύξει data centers, τη ΔΕΗ e-money services, και την ΔΕΗ Οπτικές Ίνες που αναπτύσσει το δίκτυο οπτικής ίνας, αποτελούν τον τομέα νέας τεχνολογίας της ΔΕΗ.
Όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξή του, «Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ολικής μεταστροφής προς την τεχνολογία, καθώς η αύξηση του ανταγωνισμού στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, όπως η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλουν την αλλαγή, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει».
Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η καταβολή αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψος 5 εκ. ευρώ, στην «ΟLYMPUS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ/OLYMPUS AI» την οποία ίδρυσε τον Ιούλιο του 2024.
Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας είναι υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας με άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Διαβάστε ακόμη:
- Στην Ελλάδα κλιμάκια της OLAF ψάχνουν συμβάσεις και αναθέσεις του Υπ. Μετανάστευσης
- Απευθείας ανάθεση – σκάνδαλο από την Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα
- Σπήλαιο Φράγχθι: Ένα προϊστορικό σπήλαιο τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας
- Άντριου Τέιτ: Ο «τοξικός» influencer θέλει να έχει «ηρωικό θάνατο» όπως ο αρχηγός της Χαμάς