Το «πράσινο φως» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξασφάλισε το μεγάλο έργο αποθήκευσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δ. Μακεδονία.
Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εξέδωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) του έργου με τίτλο: “Σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις θέσεις «Πτολεμαΐδα 1» μέγιστης ισχύος έγχυσης/απορρόφησης 250 MW και εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας 1000 MWh και «Πτολεμαΐδα 2» μέγιστης ισχύος έγχυσης/απορρόφησης 100 MW και εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας 200 MWh, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) των Δ.Ε. Δημητρίου – Υψηλάντη και Κοζάνης, Δήμου Κοζάνης, Π.Ε. Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Μ.Α.Ε..”
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας μέχρι τώρα.
Το project αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δύο Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ Πτολεμαΐδα 1, και ΣΑΗΕ Πτολεμαΐδα 2,) και των συνοδών έργων διασύνδεσης με το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ).
Η διασύνδεση των ΣΑΗΕ 1 και 2 θα πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειων διασυνδετικών γραμμών μέσης τάσης (ΜΤ) που θα εκκινούν από τους τερματικούς σταθμούς των ΣΑΗΕ και θα καταλήγουν στον υφιστάμενο Υ/Σ «ΑΗΣ Καρδιάς» .
Όπως προβλέπεται στην ΑΕΠΟ, οι ΣΑΗΕ 1 και 2 θα εγκατασταθούν σε τέσσερα πολύγωνα συνολικής έκτασης περίπου 483.170 m2 και το εμβαδό κατάληψης ανέρχεται σε 94.000 m2 ενώ αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,4% περίπου του συνολικού εμβαδού των τεσσάρων επιμέρους πολυγώνων των έργων.
Τα έργα υπάγονται διοικητικά εντός των ορίων των Δ.Ε. Δημητρίου – Υψηλάντη και Κοζάνης στο Δήμο Κοζάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Τι θα περιλαμβάνουν οι ΣΑΗΕ
Οι ΣΑΗΕ 1 και 2 έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Πτολεμαΐδα 1: Αριθμός Μονάδων Παραγωγής: 46 συγκροτήματα μετατροπέων-μπαταριών 6MW/26,416ΜWh έκαστο, λόγω κβάντισης εξοπλισμού και τεχνικών περιορισμών, οδηγώντας σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ σταθμού ίση με 276MW και εγκατεστημένη χωρητικότητα 1215,14MWh
Πτολεμαΐδα 2: 28 συγκροτήματα μετατροπέων – μπαταριών 3,915MW/8,9456ΜWh έκαστο, λόγω κβάντισης εξοπλισμού και τεχνικών περιορισμών, οδηγώντας σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ σταθμού ίση με 109,62MW και εγκατεστημένη χωρητικότητα 250,48MWh
Οι δύο ΣΑΗΕ θα περιλαμβάνουν τον ακόλουθο εξοπλισμό και συνοδά έργα:
- Μονάδες Αποθήκευσης Συσσωρευτών
- Μετατροπείς Ισχύος DC/AC (Power Conversion System – PCS) για την ελεγχόμενη φόρτιση και εκφόρτιση των Μονάδων Αποθήκευσης
- Υποσταθμοί ΧΤ/ΜΤ – Ενιαία (compact) προπαρασκευασμένα συγκροτήματα Οικίσκων – Σταθμών Παραγωγής (συγκροτήματα Πεδίων ΧΤ / Μετασχηματιστών ΜΤ / Πεδίων ΜΤ).
- Τερματικοί Σταθμοί MT, οι οποίοι αποτελούνται από Οικίσκο Μέσης Τάσης (MV Switchroom) και Οικίσκο Ελέγχου (Control Room) ή μόνο Οικίσκο Ελέγχου
- Γειώσεις, Καλώδια DC, Καλώδια AC
- Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας (Energy Management System – EMS) με αξιοποίηση του Smart Battery Energy Storage System για την βέλτιστη συνδιαχείριση του Συστήματος Μετατροπής Ισχύος και των Μονάδων
- Αποθήκευσης για την ελεγχόμενη έγχυση και απορρόφηση ενέργειας από το Ηλεκτρικό Δίκτυο καθώς και την παροχή επικουρικών υπηρεσιών σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.
- Κατασκευή περίφραξης
- Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας περιμετρικά των γηπέδων εγκατάστασης
- Ηλεκτρική Διασύνδεση των ΣΑΗΕ 1 και 2 μέσω υπόγειων διασυνδετικών γραμμών μέσης τάσης (ΜΤ) που θα εκκινούν από τους τερματικούς σταθμούς των ΣΑΗΕ και θα καταλήγουν στον υφιστάμενο Υ/Σ «ΑΗΣ Καρδιάς».
Για την οδική πρόσβαση στα υπό μελέτη έργα θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι οδοί περιμετρικά των γηπέδων εγκατάστασης, με πιθανή βελτίωση αν απαιτηθεί. Προβλέπεται η διαμόρφωση εσωτερικής οδοποιίας, το πλάτος της οποίας θα ανέρχεται ενδεικτικά σε 3,5m.
Στην ΑΕΠΟ σημειώνεται ότι εντός των πολυγώνων των σταθμών αποθήκευσης δεν απαντώνται δάση ή δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις και ότι τα πολύγωνα βρίσκονται επί εκτάσεων που δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.