Ως το trade της νέας χρονιάς θεωρούν την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές καθώς οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων αναφέρουν διψήφιες αποδόσεις όταν οι αναμενόμενες ετήσιες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές εκτιμώνται σε 9,4% έναντι 4% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όπως αναφέρει η UBS. Μια έτερη εταιρία η Jp Morgan, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εκδώσει έκθεση η οποία θα έχει ειδική αναφορά στην ελληνική αγορά. Όπως εξηγούν ξένοι και Έλληνες επενδυτές μια βασική προϋπόθεση για την ανοδική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι οι τουριστικές κρατήσεις – εξαιτίας και του μικρού μεγέθους της ελληνικής οικονομίας. Στο α΄ τρίμηνο θα έχει διαμορφωθεί η εικόνα των κρατήσεων σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία. Από εκεί και πέρα θα μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Οι ξένοι, όμως, επιμένουν να αναζητούν οποιαδήποτε ένδειξη για τις τουριστικές κρατήσεις – αν και οι συνθήκες του ιού στην Ευρώπη είναι άσχημες και περίοδος είναι πρώιμη για οποιεσδήποτε προβλέψεις.

Γιατί οι ξένοι επιμένουν στις κρατήσεις

Παρά ταύτα, σύμφωνα με έκθεση της Ernst and Υoung οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ είναι ότι οι τουριστικές εισπράξεις για το 2020 θα μειωθούν στο 20% των εισπράξεων του 2019, ενώ το 2021 αναμένεται να ανακάμψουν στο 50%-60% των επιπέδων του 2019. Το Υπουργείο Τουρισμού επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αυτές, στην περίπτωση, όμως, που διεξάγονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μοριακά τεστ για τις διεθνείς αφίξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο εκτιμά ότι οι εισπράξεις θα πλησιάσουν το 20%-30% των επιδόσεων του 2019. Όπως αναφέρουν επίσης στελέχη εταιριών μετά το πρώτο τρίμηνο θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τον Τουρισμό, καθώς τότε ξεκινούν οι κρατήσεις για την επόμενη περίοδο. Μέχρι τώρα ακόμη και σε ειδικές εταιρείες (ενοικίασης αυτοκινήτων) η εικόνα δείχνει πως το πρώτο τρίμηνο θα κυμανθεί όπως οι δυο τελευταίοι μήνες του χρόνου, δηλαδή σε χαμηλά “χειμωνιάτικα” επίπεδα, που στηρίζονται μόνο στις κινήσεις από τους… επαγγελματίες

Χέρι – χέρι ομόλογα μετοχές

H επιστροφή των επενδυτών τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν καταλυτική καθώς η χρηματιστηριακή αξία αυξήθηκε πάνω από 10 δισ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη στα επενδυτικά τμήματα, από τις αναδυόμενες αγορές, αναμένονται κι άλλα κεφάλαια μέσα στο πρώτοι τρίμηνο καθώς η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβώς αναδυόμενη αγορά (όπως λ.χ. η Νότια Αφρική), αλλά έχει χαρακτηριστικά αναδυόμενης αγοράς του Νότου (αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) συνεπώς τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν θα είναι περισσότερα. Εξάλλου, η προσδοκία για νέες αναβαθμίσεις (ένταξη στον Δείκτη ΜSCI) θα οδηγήσουν αρκετά από τα funds στο κυνήγι των αποδόσεων. Ένα από τα πλεονεκτήματα της ελληνικής αγοράς, που την καθιστά ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτικούς οίκους, είναι και ο συγχρονισμός πλέον της αγοράς ομολόγων με αυτή των μετοχών. H Citigroup σε έκθεση της προτείνει το trade ελληνικά ομόλογα προς ιταλικά και διαβλέπει την σύγκλιση της απόδοσης.