Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν προτάσεις για επέκταση των φθηνών εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και φορολογικές ελαφρύνσεις 1.7 δισ. ευρώ για 9.000 εταιρείες του τομέα της ενέργειας, συμφωνήθηκαν σήμερα (04/09) από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο από τα τρία πακέτα, μέχρι στιγμής», τόνισε ο κ. Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα, είχε γνωστοποιηθεί πως τα τρία συμμετέχοντα κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο οικονομικό πακέτο στήριξης.
Μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικοί εταίροι συζητούσαν την παροχή βοήθειας σε συνταξιούχους και φοιτητές, μειώσεις φόρων και ένα μέτρο για αντικατάσταση του μειωμένου εισιτηρίου των Μέσων Μεταφοράς, η ισχύς του οποίου έληξε. Στα μέσα της εβδομάδας, ο κ. Σολτς είχε προαναγγείλει «πακέτο βοήθειας, το οποίο θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο».
Ώρα αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το ελληνικό μοντέλο της επιβολής πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, στην κατεύθυνση περιορισμού του ενεργειακού κόστους.
Ήδη –σε τεχνοκρατικό επίπεδο– εξετάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήμστα των εναλλακτικών λύσεων που βρίσκονται στο «τραπέζι» για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας, την 9η Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –που αναμένεται να περιγράψει τις λύσεις που προκρίνονται σε ομιλία, τη 14η Σεπτεμβρίου– προχθές (02/09) τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν και στις τιμές εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω αγωγών.
Βασικό πλεονέκτημα του πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών είναι αφενός ότι μπορεί να εφαρμοσθεί αμέσως και αφετέρου, ότι ακυρώνει στην πράξη την επίπτωση των τιμών του φυσικού αερίου στο κόστος αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις άλλες πηγές (άνθρακα, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, κ.ά.).
Ο λόγος είναι ότι εκείνες οι μονάδες δε θα εισπράττουν την τιμή που ορίζει η ακριβότερη μονάδα, που απαιτείται για να καλυφθεί η ζήτηση (όπως ορίζει το μοντέλο αγοράς που προβλέπει το ισχύον Κοινοτικό πλαίσιο) αλλά την διοικητικά καθοριζόμενη τιμή.
Με τις τρέχουσες συνθήκες, οι μονάδες φυσικού αερίου είναι ακριβότερες, το υψηλό κόστος των οποίων μεταφέρεται, έτσι, στο σύνολο των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.
Διαβάστε ακόμη:
Τι φρούτα βγάζει η Καλαμάτα; Η «σιγανοπαπαδιά» του Τύπου και τα «γούστα» του «Άγιου»
Ετοιμαστείτε για θεαματική αυλαία με –40% στα χρηματιστήρια
Θοδωρής Αθερίδης: Είμαι ένα παιδί αγράμματο που έγινε ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας
Σίσσυ Χρηστίδου σε Λιάγκα: «Περίμενα ότι θα μπορούσες να πεις κάτι και να μην είσαι αγενής»