Ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε εξηγήσεις, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ρ/σ «RealFM», αναφορικά με τη χθεσινή του δήλωση για τα Τέμπη που προκάλεσε αντιδράσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκδίδουν αιχμηρές ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά χθες: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει μιας πρωτοφανούς πολιτικής κυριαρχίας. Κατά τη γνώμη μου ο κυριότερος λόγος που έχει αυτή τη κυριαρχία είναι γιατί όλοι του οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν αποφασίσει, δεν ξέρω για ποιους λόγους, αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πράγματι τους Έλληνες, να ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν παρά τον μικροκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας – αν τους ρωτήσουμε – ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη; Και πόσοι ενδιαφέρονται για την ακρίβεια, πόσοι ενδιαφέρονται για να βρει το παιδί τους δουλειά, πόσοι ενδιαφέρονται για το μεταναστευτικό, πόσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια;».

Έτσι λοιπόν, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε σήμερα: «Κατ’αρχάς να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Δεν είχα καμία διάθεση να τους προσβάλλω. Προφανώς όλος ο ελληνικός λαός συγκλονίστηκε με αυτό το φοβερό δυστύχημα, όλος ο ελληνικός λαός πενθεί και όλοι πονέσαμε για τα παιδιά που χάθηκαν. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι απολύτως αυτονόητα. Και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάποιος θα θεωρούσε ότι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος δεν ενδιαφέρεται ή δεν πονάει ή δεν πενθεί για όλα αυτά τα θύματα».

«Το θέμα των Τεμπών φυσικά και μας ενδιαφέρει όλη του τη διάσταση. Και το θέμα των ευθυνών διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έτσι δεν είναι; Εγώ δεν είπα να μην διερευνηθεί(…) Όταν κάποιο κόμμα ζητάει να κάνει προανακριτική επιτροπή, σημαίνει ότι πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό, όμως, για να το πει κάποιος και να είναι – κατά τη γνώμη μου σοβαρός – πρέπει προηγουμένως η δικαιοσύνη που ερευνά τη δικαιοσύνη να πει ‘’έχω πέσει σε πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικού προσώπου και τον λόγο τον έχει η Βουλή’’. Έτσι δουλεύει το Σύνταγμα. Όταν τα κόμματα ήδη από χθες διαφωνούν μεταξύ τους αν πρέπει να γίνει προανακριτική ή εξεταστική – γιατί εγώ αυτό στηλίτευσα – αυτό σημαίνει αυθεντική ευαισθησία για τα θύματα;», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Βεβαίως πρέπει (να ριχθεί άπλετο φως). Σας είπα, όμως, ότι αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου σεβασμός στους νεκρούς, στα θύματα και στις οικογένειές τους. (…)Αυτό στηλίτευσα χθες, ότι από αυτό δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι. (…) Για το αν θα πρέπει να γίνει εξεταστική δεν συζητάγαμε χθες; Δεν συζητάγαμε για το αν ενδιαφέρει τους πολίτες αν πρέπει να χυθεί άπλετο φως στα Τέμπη. Ναι, ασφαλώς και θα πρέπει να χυθεί. Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να γίνει προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή. (…) Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γράφεται από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ ‘’Ο Άδωνις είπε κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη’’, αυτό στην εκπομπή σας δεν το είπα. Αυτό είναι άλλο πράγμα από αυτό που είπα εγώ. Επαναλαμβάνω: Για τους συγγενείς των θυμάτων και για όποιους έχουν μια ανθρώπινη ευαισθησία να πω – γιατί εμένα δεν μ’αρέσει να κρύβομαι – η πολύχρονη εμπειρία μου στα μίντια θα έπρεπει να μ’εχει προστατεύσει από την διαστρέβλωση που θα ακολουθούσε. Και σ’αυτό έκανα λάθος. Και γι’ αυτό και τους ζητώ συγγνώμη. (…)Ξαναλέω τώρα, στο μέτρο το ανθρώπινο που αφορά στα θύματα, στους συγγενείς τους, στις οικογένειές τους, στους φίλους τους, στον ευρύτερό τους περίγυρο αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που πόνεσε για τα Τέμπη ούτε εγώ ούτε κανένας θα έλεγε ποτέ ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν το δυστύχημα αυτό καθ’αυτό. Στους πολιτικούς μου αντιπάλους που έχουν αρχίσει ήδη μια κλωτσοπατινάδα για το θέμα του πώς θα κερδίσουν πολιτικά, αυτό – για εμένα – δεν ενδιαφέρει πραγματικά τον κόσμο. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει πραγματικά να μην ξαναγίνει ποτέ ένα τέτοιο δυστύχημα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Αν η διερεύνηση γίνει για να αποφευχθεί μια τέτοια τραγωδία στο μέλλον, έχετε απόλυτο δίκιο. Αν η διερεύνηση όμως γίνεται απλώς για να κάνουμε αντιπολίτευση και να τσακώνονται τα κόμματα, θα επιμείνω στη δήλωσή μου. Δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Διερεύνηση να γίνει απόλυτη, στο φως να έρθουν όλα, την ελληνική δικαιοσύνη αναμένουμε να την ακούσουμε τι έχει να μας πει. Όλοι μας θα τοποθετηθούμε επ’ αυτών που έχει να μας πει η ελληνική δικαιοσύνη. Οι αρμόδιοι να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατόν έρευνα για να μη ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία. Αλλά αυτός δεν είναι ο χώρος για να γίνεται μια φτηνή αντιπολίτευση για να κάνεις πάνω σε τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες φτηνή πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό στηλίτευσα. Το αν το είπα με έναν τρόπο που μπόρεσαν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι να το αξιοποιήσουν κατά τον τρόπο που το έκαναν, αναλαμβάνω το μερίδιο της δικής μου ευθύνης – επαναλαμβάνω η εμπειρία μου θα έπρεπε να με έχει προστατεύσει, δεν προστάτευσε, ήταν ας πούμε μια ‘’κακιά στιγμή’’ ως προς την επικοινωνία, αλλά νομίζω ότι εσείς με ακούσατε χθες(…)Μα αν είχα πει αυτό που λένε, εσείς ο Χατζηνικολάου δεν θα με διακόπτατε για να το στηλιτεύσετε;».

Η υπόθεση «πρέπει να διερευνηθεί με όλους τους τρόπους και να έχουμε πλήρες φως αλλά η κομματική αντιπαράθεση θα προκαλέσει συσκότιση και όχι πλήρες φως. Αυτό προσπαθούσα να σας πω τόση ώρα. Εάν ένα τέτοιο ζήτημα γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, δεν συμβάλλει στο να ρίξουμε φως, συμβάλλει στο να μείνει γκρίζο. Άρα, αν πραγματικά -αυθεντικά πονάς για αυτούς τους ανθρώπους και για αυτή τη φοβερή τραγωδία, δεν πρέπει αυτό να το υποβιβάσεις σε ένα τέτοιο χαμηλότερο επίπεδο», κατέληξε στη συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αυγέρη: «Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο χυδαιότητας, ξεπερνώντας ακόμα και το χειρότερο εαυτό του, ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σε συνέντευξή του: «Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποφασίσει, αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πράγματι τους Έλληνες, να ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα, πόσοι από τους 100 συμπολίτες μας, αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;».

Η ανάγκη διερεύνησης των ευθυνών για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες, είναι κατά τον κ. Γεωγιάδη, ζήτημα γκάλοπ και δημοσκοπικών τάσεων. Είναι, άραγε, και για τον πρωθυπουργό;

Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει άμεσα να ζητήσει συγγνώμη, πρωτίστως από τους συγγενείς των θυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών.

Πλέον, στην κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύψουν τον κυνισμό και την απανθρωπιά τους, όπως δεν μπορούν να κρύψουν και την αλήθεια».

ΠΑΣΟΚ: «Μνημείο κυνισμού και αλαζονείας αποτελούν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη»

Νωρίτερα σήμερα το ΠΑΣΟΚ σημείωνε σε ανακοίνωσή του:

«Μνημείο κυνισμού και αλαζονείας αποτελούν οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι νεκροί στα Τέμπη «δεν απασχολούν» την κοινή γνώμη.

Με την ίδια κυνική λογική παρέκαμψαν την εγκληματική απουσία του κράτους και τις υπουργικές ευθύνες, όταν δολοφονούνταν ο Αντώνης Καρυώτης στο λιμάνι του Πειραιά και ο Μιχάλης Κατσούρης στη Νέα Φιλαδέλφεια από την επέλαση Κροατών χούλιγκαν.

Προφανώς δεν αναμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να αποδοκιμάσει και να στείλει σπίτι του τον Υπουργό του.

Εκείνος κρατά τη μπαγκέτα της αλαζονείας και της αμετροέπειας.

Το απέδειξε όταν από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε έναν Πρόεδρο ανεξάρτητης αρχής για «προσωπική ατζέντα» επιχειρώντας ευθεία παρέμβαση».

Διαβάστε ακόμη: