Δεν είναι πρώτη φορά που η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αναδεικνύεται σε βασικό σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Θεωρείται αυτονόητο αφού η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ψήφος των οποίων επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η δύναμη της ψήφου αυτής της κατηγορίας των πολιτών επιβεβαιώθηκε και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, κατά τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του Γιώργου Κατρούγκαλου για μια δήλωση του που εκτιμήθηκε ως άστοχη, και η οποία όπως μετρήθηκε από τα εκλογικά exit polls προκάλεσε σημαντική ζημία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ευάριθμη ομάδα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι από τι πλέον ευνοημένες του φορολογικού συστήματος.

Όχι μέσω των προβλέψεων αλλά των παραλείψεων του που ευνοεί την παρασιτική δραστηριότητα.

Οι πιέσεις πολλές, προχθές  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 20,9% του ΑΕΠ.

Είναι αλήθεια ότι σε επίπεδο διακηρύξεων οι εκάστοτε κυβερνήσεις αναγνωρίζουν το πρόβλημα.

Μόνο που δυσκολεύονται να το επιλύσουν οριστικά, για λόγους που οι πάντες αντιλαμβάνονται αλλά επισήμως ουδείς παραδέχεται.

Έτσι φθάσαμε στο σημείο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα ενώ το ειδικό το μέσο καθαρό εισόδημα ορισμένων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών να περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Ένα  παράδειγμα: Στα τουριστικά μας νησιά  που δύσκολα βρίσκει κανείς ταξί, το καλοκαίρι η  πλειοψηφία του στόλου των οχημάτων είναι νέα μοντέλα με προτίμηση των επαγγελματιών στη γνωστή γερμανική φίρμα.

Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» οι ταξιτζήδες δηλώνουν μέσο μηνιαίο κέρδος κάτω των 500 ευρώ , αφού …δυσκολεύονται να κόψουν απόδειξη!

Όμως διαθέτουν «Μερσεντές», άσκοπη άσκηση νεοπλουτισμού ή κραυγαλέα φοροδιαφυγή;

Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, που έχει μεταξύ των στόχων της και την εξάλειψη των φορολογικών ανισοτήτων, θα έκανε το παν , ώστε αυτή η χρόνια πληγή της οικονομίας της χώρας να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο και με μέτρα που θα απέτρεπαν την φοροδιαφυγή και θα παρείχαν κίνητρα για την δήλωση εισοδημάτων που περνούν «απαρατήρητα».

Αντί για αυτά στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, υπάρχουν περιέχονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες εισάγεται πλαφόν στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να φορολογείται οριζόντια  το επάγγελμα και όχι το εισόδημα.

Από την πλευρά του, ο φέρελπις νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι την απαλλαγή από κάθε φορολογική υποχρέωση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που θα δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν αυτό καθιερωθεί τα φορολογικά έσοδα από τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων και καταρρεύσουν πάραυτα;

Στην Πορτογαλία , με οικονομική διάρθρωση παρόμοια με της Ελλάδας, σε όλες τις αγορές που κάνει κάποιος πολίτης,  μπορεί να δηλώσει τον ΑΦΜ μέσω του οποίου επωφελείται ακόμη και για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ.

Εφαρμόζεται δηλαδή η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό σύστημα της εφορίας και όλα τα έξοδα αφαιρούνται από το εισόδημα.

Το κέρδος του πορτογαλικού δημοσίου άμεσο : Εισπράττει όλο τον ΦΠΑ , αφού κανείς δεν μπορεί να τον αποφύγει.

Είναι τόσο δύσκολο να εισάγουμε και στην Ελλάδα το ίδιο σύστημα;

Διαβάστε ακόμη: