Ένσταση κατέθεσε η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, που διενεργεί διαγωνισμό για τα λατομεία της μεταλλευτικής επιχείρησης, κατά της Commodity & Mining Insight Ireland.

Η ένσταση σχετίζεται αφενός με προβλήματα της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει η αλλοδαπή εταιρεία και η οποία φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι «δανεική» –δηλαδή να έχει δοθεί από άλλη εταιρεία– και αφετέρου με την απουσία ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.

Για την ένσταση έχουν ενημερωθεί και τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, τα οποία εποπτεύουν τους δύο διαγωνισμούς, της Ειδικής Διαχείρισης για τα λατομεία και του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα. Και αυτό επειδή οι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συμμόρφωσης της Ελλάδας με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπερχρεωμένη και ρυπογόνο ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήρθε σε επικοινωνία με την Ειδική Διαχείριση η οποία παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων σε σχέση με την εγγυητική επιστολή.

Έπειτα από αυτό, αλλά και την ένσταση που κατέθεσε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings και για τη φερόμενη απουσία αξιόπιστου επιχειρηματικού σχεδίου της Commodity & Mining Insight, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ο διαγωνισμός της Ειδικής Διαχείρισης ενδέχεται να ολοκληρωθεί με αποκλεισμό της Commodity & Mining Insight Ireland και προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ

Στον δεύτερο διαγωνισμό, αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, προσφορά έχει καταθέσει μόνον η κοινοπραξία.

Πηγές σε επαφή με τις διαδικασίες του Ταμείου αναφέρουν πως το διοικητικό του συμβούλιο αναμένει οδηγίες από τα εποπτεύοντα υπουργεία προκειμένου να κατοχυρώσει τον διαγωνισμό στην κοινοπραξία ή να προχωρήσει σε νέο γύρο ανταγωνιστικών προσφορών μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Και αυτό διότι η αρχιτεκτονική των δύο διαγωνισμών είναι τέτοια ώστε να δίνει την ευκαιρία στους υποψηφίους που έχουν πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να πλειοδοτήσει και στον άλλο.

Διαβάστε ακόμη: