Εξονυχιστικούς ελέγχους, αιφνιδιαστικούς, πραγματοποιούν τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ σε όλες ανεξαιρέτως τις χρηματιστηριακές εταιρίες, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ύπαρξη ή όχι περιπτώσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσα από ψευδή, πλαστά ή εικονικά στοιχεία που παρατίθενται για τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών!

Ο έλεγχος ξεκίνησε μετά από καταγγελίες και αναφορές διεθνών αρχών, πχ Γερμανίας, Κύπρου, Μεγάλης Βρετανίας, σχετικά με την ταυτότητα ξένων επενδυτών θεσμικών ή ιδιωτών, που ενεργοποιούνται στην Ελλάδα και πραγματοποιούν συναλλαγές έχοντας ανοίξει κωδικούς σε χρηματιστηριακές εταιρίες!

Σε απλά λόγια τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία και απευθείας γραμμή με την ανεξάρτητη Αρχή καταπολέμησης χρήματος που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες, κάνουν φύλλο και φτερό όλες τις χρηματιστηριακές για ξέπλυμα χρήματος, βάσει του CRS (Common Reporting Standard) προσπαθώντας να πιστοποιήσουν την ταυτότητα των «ξένων επενδυτών», που εμφανίζονται ως θεσμικοί είτε ως ιδιώτες, ενώ πίσω τους πιθανόν κρύβεται τεράστιο κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω χρηματιστηρίου!

Όπως είναι λογικό, ο έλεγχος επικεντρώνεται κυρίως στις χρηματιστηριακές εκείνες που διενεργούν μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους με ξένους πελάτες, με τις πληροφορίες να λένε πως ήδη έχουν βρεθεί 2-3 κραυγαλέες και καραμπινάτες περιπτώσεις ξεπλύματος σε χρηματιστηριακές!

Την ώρα τούτη διερευνάται η πιστοποίηση των στοιχείων των πελατών, τα ΑΦΜ, στοιχεία ταυτότητας, τραπεζικοί λογαριασμοί, έδρες των επενδυτών!

Προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι εμφανίζονται ως «ξένοι επενδυτές» ξεπλένοντας βρώμικο χρήμα μέσω ΧΑ, με την ανοχή και συνέργεια χρηματιστηριακών εταιριών υπεράνω υποψίας!

Οι Αρχές μετά από τις σχετικές καταγγελίες υποψιάζονται ότι πίσω από τους δήθεν ξένους επενδυτές, ξεπλένονται πιθανόν μέσα από συγκεκριμένες ΑΧΕ λεφτά από μίζες, προμήθειες και πιθανόν λαδώματα σε παράγοντες και νταραβεριτζήδες του δημοσίου βίου, της επιχειρηματικής ζωής και του τραπεζικού συστήματος!

Διαβάστε περισσότερα