Ορόσημο θα μπορούσε να αποτελέσει για την οικονομία και την αγορά η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου τη Δευτέρα.

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του 1,4% των μετοχών της Eurobank αποτελεί είδηση-καταλύτη η οποία θα μπορούσε να προσδώσει νέα δυναμική στις τιμές των μετοχών, προσελκύοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο νέα κεφάλαια.

Αυτό τουλάχιστον προέβλεπε η πλειονότητα των αναλυτών, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

Σήμερα οι προσεγγίσεις είναι σημαντικά πιο προσγειωμένες, οι προβλέψεις βρίσκονται υπό αναθεώρηση και η πλειονότητα των αναλυτών έχει αρχίσει να εξετάζει άλλα σενάρια.

Αν μπορεί κανείς να υποστηρίξει κάτι μετά βεβαιότητος σήμερα είναι πως δεν διαμορφώνονται συνθήκες για απογείωση της αγοράς.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ίδια η εξαγορά δείχνει ότι υπάρχουν κάποια επιμέρους θετικά στοιχεία.

Η Eurobank θα επαναγοράσει το 1,4% των μετοχών του ΤΧΣ, ή 52,03 εκατ. μετοχές, με τιμή 1,8 ευρώ ανά μετοχή, που συνεπάγεται συνολικό τίμημα 93,65 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζα αποτιμάται στα 5,5 δισ. ευρώ, ή 1,466 ευρώ ανά μετoχή, αλλά με βάση την τιμή του 1,8 ευρώ θα έπρεπε να αποτιμάται 6,7 δισ. ευρώ.

Η καλή είδηση εδώ τελειώνει και μένει να δούμε αν το αδέκαστο ταμπλό θα διορθώσει αυτή την ανακολουθία ή θα παραμείνει σε αυτήν.

Φυσικές καταστροφές και αγορές, μεταθέτουν το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Οι συνέπειες

Αν αυτό συμβεί τότε θα τεθούν ξανά επί τάπητος τα σενάρια για αναβολή των σχεδίων για διάθεση των πακέτων μετοχών των άλλων συστημικών τραπεζών που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή του ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 10 δισ. ευρώ στη Eurobank και παίρνει πίσω 93,65 εκατ. ευρώ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία 9,9 δισ. ευρώ.

Με πρόχειρους υπολογισμούς το Ελληνικό Δημόσιο ενίσχυσε τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια -μετρητά και εγγυήσεις- ύψους 50 δισ. από τα οποία εφόσον προχωρήσουν τα placement των άλλων τριών συστημικών τραπεζών πρόκειται να ανακτήσει σημαντικά περιορισμένο ποσοστό.

Εύλογο, λοιπόν, να εκφράζεται προβληματισμός κατά πόσο το σχέδιο για την προγραμματισμένη τον Νοέμβριο αποεπένδυση στο 20% των μετοχών του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Πρώτο και βασικό η παγκόσμια τάση. Στην αγορά ομολόγων καταγράφονται προβλήματα, οι τιμές των μετοχών πιέζονται.

Ας σημειωθεί ότι οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν κατά 20% έναντι των υψηλών του Ιουλίου και οι πωλήσεις των μεγάλων «παικτών» στην αγορά συνεχίζονται χωρίς…οίκτο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως σύντομα θα δοκιμαστεί το «ορόσημο» των 1.100 μονάδων.

Όμως τότε θα είναι σχεδόν αδύνατον στο ΤΧΣ να πετύχει για την μετοχή της Εθνικής τιμή καλύτερη από αυτήν που διαμορφώνεται σήμερα στο ταμπλό.

Υπενθυμίζεται πως η Eurobank υπέβαλε την προσφορά της στις 25 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την τιμή που είχε διαμορφωθεί μία ημέρα πριν και πρόσφερε premium της τάξης του 18,4%.

Οι λανθασμένοι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου στο placement της Εθνικής Τράπεζας, ρίχνουν την αγορά - Ο μη καθορισμός τιμής, το λάθος μήνυμα στους επενδυτές, οι βεβιασμένες επιλογές των συμβούλων, όπως η Goldman Sachs, η οποία στις προηγούμενες ΑΜΚ μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της ΔΕΗ έβαλε ξένους «κάθε καρυδιάς καρύδι», πχ Helikon οι οποίοι αφού κλείδωσαν υπεραποδόσεις, τώρα «όπου φύγει, φύγει»!

Δεν αντέχει η αγορά discount 33,5%!

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας η μετοχή της Εθνικής «έκλεισε» την Πέμπτη στα 5,08 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ενσώματη καθαρή θέση της μετοχής βρίσκεται στα 7,16 ευρώ, για να υπάρξει τίμημα που ισοδυναμεί με το 94,7% της αξίας της (όπως, δηλαδή, στην περίπτωση της Eurobank) θα πρέπει να δοθεί τίμημα 6,784 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή κατά 33,5% παραπάνω από το τελευταίο κλείσιμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, σε σύγκριση με την τιμή που κατέβαλε η Eurobank το deal με την Εθνική είναι περισσότερο απαιτητικό, καθώς αντιστοιχεί σε 10πλάσιο οικονομικό μέγεθος, αφού με βάση την τιμή της μετοχής την Πέμπτη η παραχώρηση του 20% της ΕΤΕ αντιστοιχεί σε 930 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά οδηγούν στην εκτίμηση ότι παρά τη θετική προδιάθεση του ΤΧΣ το όλο εγχείρημα απομείωσης των συμμετοχών του στις τράπεζες οδηγείται σε αναβολή, έστω και αν τα χρονικά περιθώρια ύπαρξής του περιορίζονται στο 2025, αλλά όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν όλα αυτά ελάχιστη σημασία έχουν, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα μπορούν να αναβάλλουν τα πάντα, οι δικαιολογίες ποτέ δεν εκλείπουν.

Τι θα μεσολαβήσει για να τεθεί πάλι προς συζήτηση το θέμα του placement της Εθνικής; Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι μπορεί να λειτουργήσουν θετικά το σχέδιο για αντικατάσταση του Παύλου Μυλωνά, διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, όπως και μια συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των μεγάλων πιέσεων προς την μετοχή της, από συμφέροντα που απέβλεπαν σε σημαντικές υπεραξίες από την τελευταία κατάρρευση της τιμής της μετοχής της.

Τι φοβούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τις «βουβές» αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής

Τι κρύβουν οι βουβές εκλογές;

Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα. Τα ερωτήματα πολλά και ποικίλα.

  • Θα αποτελέσουν οι εκλογές έναν ύστερο αλλά τρίτο γύρο των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου εξασφαλίζοντας το απόλυτα γαλάζιο να επικρατήσει στις 13 περιφέρειες και στους 3 μεγάλους δήμους, όπως φιλοδοξεί ο πρωθυπουργός; Θα λάβει, επομένως, η κυβέρνηση την έγκριση του εκλογικού σώματος να κυβερνήσει με τον τρόπο που κυβερνά τους τελευταίους μήνες, ή θα εισπράξει μήνυμα δυσαρέσκειας;
  • Αν υπάρξει αυτό το μήνυμα, πώς θα εκφραστεί; Γιατί άλλο να ψηφιστούν στελέχη που προέρχονται από την Ν.Δ. και κατεβαίνουν ως «αντάρτες» στις εκλογές, και άλλο να προτιμηθούν οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης. Το πρώτο θα ερμηνευθεί ως κίνηση διαμαρτυρίας για τις μέχρι σήμερα αστοχίες της κυβέρνησης, το δεύτερο μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρός αναστοχασμός του εκλογικού σώματος και μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Πολλοί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί, γιατί η αντιπολίτευση δεν βρίσκεται και στην καλύτερη των περιόδων της. Για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος τα δύο βασικά κόμματα-υποδοχείς της λαϊκής δυσαρέσκειας (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) βρίσκονται αντιμέτωπα με ιδεολογικά, οργανωτικά, πολιτικά και… προσωπικά προβλήματα τα οποία μοιάζουν να μην τους επιτρέπουν να εξασφαλίσουν οφέλη από την όποια κυβερνητική φθορά. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι έως σήμερα δημοσκοπήσεις, αλλά η αυριανή κάλπη θα αποτυπώσει καλύτερα την κατάσταση. Αυτή η περίεργη και ιδιότυπη προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από ένα ακόμη στοιχείο. Ενώ υποτίθεται ότι διεξήχθη για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημοτικών αρχόντων για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν έγινε κανείς διάλογος. Έτσι, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες ελάχιστα πληροφορημένοι για το τι ουσιαστικά διακυβεύεται αύριο.

Ο θεσμός του ΧΑ θέλει εκσυγχρονισμό και οι εισηγμένες να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους

Ούτε έξω «πάμε καλά»…

Όλα αυτά στο εσωτερικό μέτωπο. Αλλά και έξω «δεν πάμε καλά». Εδώ και πολλές εβδομάδες οι ξένες αγορές πιέζονται και οι πωλητές επικρατούν των αγοραστών.

Είναι μια τάση που καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των ώριμων αγορών και δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις επιμέρους εξελίξεις, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα πως για μια σειρά από λόγους εκλείπει η αισιοδοξία της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Βασικός παράγων η πορεία των επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση. «Δεν είμαι σίγουρος πως θα αποφύγουμε την ύφεση εάν παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο των επιτοκίων» δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της JP Morgan.

Το στέλεχος του αμερικανικού οίκου πιστεύει ότι αυτή η αδυναμία δεν είναι ισχυρό σημάδι.

Δείχνει ότι μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη είναι ακόμα δυνατή, επειδή πολλά εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια ανάκαμψη στην αγορά, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι μια πτώση 20%», προσθέτει.

Διαβάστε ακόμη: