«Το μερίδιο ειρήνης που μάς αντιστοιχούσε, έχει εξαντληθεί. Η Γερμανία εισέρχεται σε μία εποχή, έχοντας κόντρα τον άνεμο», επεσήμανε ο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιγράφοντας τη νέα πραγματικότητα για τη Γερμανία με σημείο καμπής το «ξέσπασμα» του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι έχουν παρέλθει οι καιροί που έπνεε μόνο «ούριος άνεμος» για τη χώρα, κατά το 45άλεπτο διάγγελμα προς το έθνος, από το Προεδρικό Μέγαρο, στο Βερολίνο.

Η 24η Φεβρουαρίου σηματοδότησε ένα «τέλος εποχής» ειρήνης, ευμάρειας και σταθερότητας. Αξίες, οι οποίες για τη Γερμανία θεωρούνταν δεδομένες. Πλέον, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «βαθιά κρίση».

Με έντονο το βαρύ κλίμα από την περιρρέουσα πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό να συνθέτουν ένα περίπλοκο τοπίο, αλλά με πρόσφατες τις εικόνες καταστροφής που είδε με τα μάτια του πριν από μερικές ημέρες κατά την επίσκεψη στο Κίεβο, ο κ. Σταϊνμάιερ προσπάθησε να εμψυχώσει τους Γερμανούς πολίτες. Σε φορτισμένο τόνο, απηύθυνε έκκληση ενότητας τα επόμενα χρόνια, αν επιθυμούν να διασώσουν τα μεταπολεμικά κεκτημένα.

Η Γερμανία «μάχεται» με εσωτερικά διλήμματα

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα εποχή με φόβο ως ανυπεράσπιστοι. Χρειάζεται πνεύμα αντίστασης και αντοχή. Η Γερμανία παραμένει οικονομικά ισχυρή, με ένα στέρεο κοινωνικό κράτος. Πρέπει να γίνουμε ικανοί στη διαχείριση κρίσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό», υποστήριξε εν συνεχεία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη του γερμανικού στρατού, με το νέο Ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, έκανε και αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Γερμανία «μάχεται» (και) με εσωτερικά διλήμματα. Από τη μία, θέλει να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, χωρίς όμως να γίνει ταυτόχρονα εμπόλεμο μέρος. Θέλει να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις, αλλά να μην υποστεί τις συνέπειες.

Διαβάστε ακόμη: