Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ–Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υποδέχθηκε σήμερα (03/06) στο Βερολίνο τον Πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου, Ρουσλάν Στέφαντσουκ, στην πρώτη συνάντησή του με Ουκρανό αξιωματούχο, μετά την ακυρωθείσα επίσκεψη στο Κίεβο.

Ακόμη, ο κ. Στέφαντσουκ συνάντησε τον ΚαγκελάριοΌλαφ Σολτς, και την Πρόεδρο του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, Μπέρμπελ Μπας.

Μετά τη συνάντηση στην καγκελαρία, ο ουκρανός πολιτικός γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον κ. Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο και να μιλήσει στο κοινοβούλιο.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ανέφερε πως «ο Καγκελάριος έλαβε ευγενικά γνώση της πρόσκλησης», δίχως ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα σχέδια αναφορικά με τις προθέσεις του.
«Ο κ. Στέφαντσουκ φάνηκε ικανοποιημένος από την ανακοίνωση του Καγκελάριου για την παράδοση επιπλέον βαρέων όπλων και ευχαρίστησε για τη μεγάλη στήριξη της Γερμανίας (…).

Σε ό,τι αφορά σχέδια ενδεχόμενου ταξιδιού, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση», κατέληξε ο κ. Μπούχνερ στην ενημέρωσή του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Σταϊνμάιερ για την ακυρωθείσα επίσκεψη στο Κιέβο

Στις 05/05, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ώστε «να συζητηθεί και να ξεπεραστεί το ζήτημα με το ακυρωθέν ταξίδι» του Γερμανού Ομοσπονδιακού Προέδρου στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της 45άλεπτης συζήτησης, ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ξανά τον Ουκρανό Πρόεδρο για την πλήρη στήριξη της Γερμανίας.

Η άμεση επικοινωνία τους περιγράφεται ως «δείγμα αμοιβαίων προσπαθειών με σκοπό να υπερβούν οι πρόσφατες εντάσεις και να επανέλθουν όλες οι πλευρές σε μία φυσιολογική ατμόσφαιρα», σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, τον περασμένο Απρίλιο είχε χαρακτηρισθεί από το Κιέβο ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο», εξαιτίας της παλαιότερης στάσης του έναντι της Ρωσίας, γεγονός το οποίο προκάλεσε τριβές στους δεσμούς των δύο κρατών, εμποδίζοντας τον Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να επισκεφθεί δυνητικά την Ουκρανία.

«Ξεκαθαρίστηκαν οι εντάσεις του παρελθόντος», δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας και προσέθεσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τόσο τον κ. Σταϊνμάιερ όσο και την υπόλοιπη γερμανική πολιτική ηγεσία στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη.