Κατά τη διάρκεια της 45άλεπτης συζήτησης, ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ξανά τον Ουκρανό Πρόεδρο για την πλήρη στήριξη της Γερμανίας.

Η άμεση επικοινωνία τους περιγράφεται ως «δείγμα αμοιβαίων προσπαθειών με σκοπό να υπερβούν οι πρόσφατες εντάσεις και να επανέλθουν όλες οι πλευρές σε μία φυσιολογική ατμόσφαιρα», σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Η δημοσίευση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

 

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, τον περασμένο Απρίλιο είχε χαρακτηρισθεί από το Κιέβο ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο», εξαιτίας της παλαιότερης στάσης του έναντι της Ρωσίας, γεγονός το οποίο προκάλεσε τριβές στους δεσμούς των δύο κρατών, εμποδίζοντας τον Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να επισκεφθεί δυνητικά την Ουκρανία.

«Ξεκαθαρίστηκαν οι εντάσεις του παρελθόντος», δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας και προσέθεσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τόσο τον κ. Σταϊνμάιερ όσο και την υπόλοιπη γερμανική πολιτική ηγεσία στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη.

Παραμένουν, ωστόσο, ασαφείς οι προθέσεις του κ. Σολτς.

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, πάντως, συνδέουν την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα (09/05) με ενδεχόμενη κοινή επίσκεψή τους στην Ουκρανία.