Η τρίτη από τις πέντε αδερφές Fendi του ιστορικού ιταλικού οίκου μόδας, που με τις Anna, Carla (που έφυγε από τη ζωή το 2017), Alda και Paola είχαν αναλάβει τα ηνία του οίκου μόδας που ίδρυσαν το 1925 οι γονείς τους Edoardo και Adele, μεταμορφώνοντας τον με το πέρασμα των χρόνων σε μια από τις πιο γνωστές ιταλικές μάρκες στον κόσμο.

Γεννημένη το 1935, συμμετείχε από πολύ νεαρή ηλικία στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία, από τη δεκαετία του 1960 και μετά, άνθισε υπό την ηγεσία των πέντε αδελφών της.

Franca Fendi: Μεγάλωσε σε ένα συρτάρι με γούνα, αντί για κούνια, αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο

Είχε μεγαλώσει στο εργαστήριο στη Via del Plebiscito, όπως και οι αδελφές της Carla, Alda, Anna και Paola. Το συρτάρι λειτουργούσε ως κούνια, παραγεμισμένη με κομμάτια γούνας. Η μητέρα τους Adele τους έβαζε να κοιμούνται εκεί, ενώ εκείνη εξυπηρετούσε τους πελάτες στο κατάστημα δερμάτινων ειδών.

Ήταν μόλις 14 ετών όταν ο πατέρας της υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και αναγκάστηκε να αφήσει τα ηνία της εταιρείας. Η μητέρα της Adele, η λιονταρίνα, όπως τη θυμόταν η Franca, κάλεσε τις αδελφές της να τη βοηθήσουν: «Η Paola και η Anna, η μεγαλύτερη, είχαν την ευκαιρία να τελειώσουν το λύκειο», είχε πει κάποτε η Franca, «ενώ εγώ ήμουν η μεσαία αδελφή, η βοήθεια που έλειπε από τη μητέρα μου, επειδή η Carla και η Alda ήταν πολύ μικρές, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σχολείο». Με ενέργεια μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην εργασία στο ατελιέ και στο να είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Πώς οι 5 αδελφές Fendi έκαναν το οικογενειακό μαγαζί αυτοκρατορία

Πάντα μαζί, οι πέντε αδελφές μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση και τη δεκαετία του 1960 ανακάλυψαν εκ νέου τη γούνα, μετατρέποντάς την από ένα βαρύ, δύσκολο ρούχο σε ένα πολύχρωμο, υπερσύγχρονο και πολύτιμο αντικείμενο του πόθου.

Στρατηγικά, οι αδελφές Fendi μοίρασαν εξίσου τους ρόλους τους από την αρχή: η Franca έγινε διευθύντρια αγορών και διευθύντρια του καταστήματος Via Borgognona.

Εκείνη την εποχή, το 1965, γεννήθηκε η σχέση με τον Karl Lagerfeld, ο οποίος έγινε δημιουργικός διευθυντής του οίκου μόδας, που ήταν αποκλειστικά γυναικείος, αρχικά, και έμελλε να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά brand στον κόσμο της μόδας. Ήταν ο Γερμανός σχεδιαστής που παρομοίασε τις αδελφές Fendi με τα πέντε δάχτυλα ενός χεριού: αδιαχώριστα, αλληλοσυνδεόμενα, πάντα συνεργαζόμενα. Αυτή ήταν και η συμβουλή της μητέρας της Franca. Τους είχε διδάξει την έννοια της αδελφικότητας: «Πρέπει να μείνετε μαζί, είστε σαν τα δάχτυλα ενός χεριού», τους επαναλάμβανε. Και μαζί δημιούργησαν μια αυτοκρατορία που επεκτάθηκε από τη γούνα στα δερμάτινα είδη και στα έτοιμα ρούχα.

«Οι πέντε αδελφές Fendi ήταν οι πρώτες που έμπαιναν στο γραφείο και οι τελευταίες που έσβηναν το φως», θυμάται η Silvia Venturini Fendi, κόρη της Anna και εγγονή της Franca. «Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν κόκκινα χαλιά, δεν υπήρχε ορατότητα. Όλα έγιναν από πάθος. Η μητέρα μου και οι θείες μου ετοίμαζαν τις συλλογές τη νύχτα, με τα γραφεία κλειστά. Το ατελιέ ήταν ένας τόπος ενέργειας, συνάντησης, συζήτησης».

Διαβάστε ακόμη: