Σαν μια από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε χαρακτηρίζει η Fitch την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που δίνει στη χώρα τον τίτλο του «rising star».

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στο BBB- από BB+ ήταν αποτέλεσμα της ευνοϊκής δυναμικής του χρέους, της ισχυρής δέσμευσης στη δημοσιονομική προσαρμογή και των ανθεκτικών προοπτικών της ανάπτυξης, σημειώνουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- με σταθερές προοπτικές τον Δεκέμβριο του 2023. Το επόμενο review του οίκου έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου και θα ακολουθήσει νέα επανεξέταση της ελληνικής αξιολόγησης στις 22 Νοεμβρίου.

Fitch: Rising star η Ελλάδα – Οι παράγοντες που της δίνουν ώθηση-1

Πέραν της Ελλάδας, από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, μέσα στο 2023 αναβαθμίστηκαν επίσης η Πορτογαλία (σε A- από BBB+) και η Κύπρος (σε BBB από BBB-).

Αντίθετα, τέσσερις ανεπτυγμένες οικονομίες υποβαθμίστηκαν από τη Fitch κατά ένα σκαλοπάτι, με τις ΗΠΑ να χάνουν την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και να υποβαθμίζονται σε AA+ λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης, του υψηλού και αυξανόμενου χρέους και των επανειλημμένων πολιτικών συγκρούσεων για το όριο χρέους. Επίσης, η Γαλλία υποβαθμίστηκε σε AA-, η Εσθονία σε A+ και η Σλοβακία σε A-.

Fitch: Rising star η Ελλάδα – Οι παράγοντες που της δίνουν ώθηση-2

Συνολικά, η Fitch έκανε 25 αλλαγές κρατικών αξιολογήσεων σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2023, με 12 αναβαθμίσεις (από 10 την προηγούμενη χρονιά) και 13 υποβαθμίσεις (από 10 την προηγούμενη χρονιά).

Fitch: Rising star η Ελλάδα – Οι παράγοντες που της δίνουν ώθηση-3

Με τις αλλαγές αυτές, η μέση κρατική αξιολόγηση του οίκου αναβαθμίστηκε στο BBB από BBB-.

Μέσα στο 2023 υπήρξαν τρεις χρεοκοπίες κρατών, όσες και το 2022. Συγκεκριμένα, σε default βρέθηκαν το Ελ Σαλβαδόρ, η Αιθιοπία και η Γκάνα.

Fitch: Rising star η Ελλάδα – Οι παράγοντες που της δίνουν ώθηση-4

Έτσι, το ετήσιο default rate για όλα τα κράτη που αξιολογούνται από τη Fitch ήταν 2,6%, παρόμοιο με το 2,5% του 2022.

Διαβάστε ακόμη: