Μια ξαφνική διακοπή στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη πιθανώς να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως αναφέρει σχετική έκθεση της Fitch, η έκθεση της ευρωπαϊκής αγοράς στο ρωσικό αέριο είναι τόσο μεγάλη που μια άμεση και πλήρης διακοπή στην προμήθεια αερίου από τη Ρωσία θα είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις στα καύσιμα, προκαλώντας μεγάλο μακροοικονομικό σοκ.

«Η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές αερίου για να καλύψει το 84% της κατανάλωσης της. Με το 38% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου να είναι από τη Ρωσία, εκτιμούμε πως περίπου 30% από την κατανάλωση αερίου στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη προέρχεται από τη Ρωσία. Στη Γερμανία, το ποσοστό είναι διπλάσιο φτάνοντας το 60%» αναφέρει η Fitch.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της Eυρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,7% εάν η προσφορά φυσικού αερίου πέσει κατά 10%. Μια απώλεια 30% του εφοδιασμού φυσικού αερίου θα μεταφραζόταν επομένως, σε μείωση 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Για τη Γερμανία, η απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου θα σήμαινε πτώση του ΑΕΠ κοντά στο 4%.

Η έκθεση αναφέρει ότι «μια άμεση απώλεια των ρωσικών εισαγωγών αερίου, ένα ενδεχόμενο που έχει σημαντικές πιθανότητες και αυξάνεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών ενέργειας σε ένα τέτοιο σενάριο θα αύξανε τις πληθωριστικές πιέσεις και θα συμπίεζε τα πραγματικά εισοδήματα» τονίζει η Fitch.

Οι προβλέψεις της Fitch για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» του Μαρτίου 2022 έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,3% στην ευρωζώνη το 2023, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν καθοδικές κινήσεις. Η συρρίκνωση του φυσικού αερίου πιθανότατα να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση στα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.