Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία, που καταγράφηκε το 2021 έχει επιβραδυνθεί απότομα και θα συνεχίσει να επιβραδύνεται φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η παγκόσμια δημοσιονομική ανάκαμψη «επηρεάστηκε από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τον αυξανόμενο πληθωρισμό … το αυξημένο κόστος δανεισμού, την επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Και υπογραμμίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η μέση παγκόσμια δημοσιονομική θέση θα επανέλθει στο προ-πανδημικό επίπεδο το 2029.

«Τα επιτόκια πολιτικής αυξάνονται και η Fitch πιστεύει ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού του δημοσίου, το οποίο έχει ωφελήσει πρωτίστως τις ανεπτυγμένες αγορές», πρόσθεσε.

Το εμπάργκο στο ρωσικό αργό θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έκθεσή του ο διεθνής οίκος την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι  το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων θα διατηρούσε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς θα απαιτούσε αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές και χρήση της πλεονάζουσας δυναμικότητας.

Τονίζει επίσης, ότι εάν αυτό το εμπάργκο υποστηριχθεί από όλα τα μέλη της ΕΕ, η μετάβαση θα είναι σταδιακή, με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, να λαμβάνουν προσωρινές εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απαγόρευση της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (MMbpd) αργού πετρελαίου και περίπου 2Mbpd προϊόντων πετρελαίου που εισάγονται στο μπλοκ από τη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία του 2019 που αντικατοπτρίζουν τις τυπικές εμπορικές ροές πριν από την πανδημία.