Την οριστική έξοδο και την πώληση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, αποφάσισε ο αμερικανικός κολοσσός φαστ φουντ McDonald’s.

Πολλές δυτικές επιχειρήσεις έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στην κυβέρνηση της Μόσχας, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη εθνικοποίηση της οικονομικής απεμπλοκής.

Η McDonald’s πουλά τις δραστηριότητες στη Ρωσία

Η McDonald’s έκλεισε και τα 850 εστιατόριά της στη χώρα, όπου απασχολεί 62.000 άτομα, τον Μάρτιο. Αλλά η εταιρεία αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, όπως ανακοίνωσε:

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας στη χώρα, η McDonald’s Corporation ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την πώληση της ρωσικής επιχείρησής της.

Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επικίνδυνο απρόβλεπτο περιβάλλον λειτουργίας, οδήγησαν τη McDonald’s στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη ιδιοκτησία της επιχείρησης στη Ρωσία δεν είναι πλέον ανεκτή, ούτε συνάδει με τις αξίες της McDonald’s.

Ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί να πουλήσει «όλο το χαρτοφυλάκιο εστιατορίων McDonald’s στη Ρωσία σε έναν τοπικό αγοραστή». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι μετά την πώληση, τα εστιατόρια δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το όνομα, το λογότυπο, την επωνυμία ή το μενού του McDonald’s.

Η Ρωσία, όπου η McDonald’s διαχειρίζεται άμεσα περισσότερο από το 80% των εστιατορίων που φέρουν το όνομά της, αντιπροσωπεύει το 9% των εσόδων της εταιρείας και το 3% των λειτουργικών της κερδών.

Ουρές έξω από το πρώτο κατάστημα McDonald’s που άνοιξε στη Μόσχα την 31η Ιανουαρίου 1990