Υπάρχουν πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που υπομένουν τακτικά τον πόνο που προκαλείται από διάφορα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Προκειμένου να αναζητήσουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες δοκίμασαν πρόσφατα ένα δημοφιλές φάρμακο απώλειας βάρους, τη σεμαγλουτίδη (που πωλείται με το όνομα Wegovy), σε 529 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια για να δουν πώς τους επηρέασε.

Μέχρι πρόσφατα, η σεμαγλουτίδη ήταν γνωστή μόνο για τη στόχευση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της νέας δοκιμής υποδηλώνουν ότι μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση.

Παραδόξως, πάνω από το 80 τοις εκατό των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στις ΗΠΑ τυχαίνει να είναι επίσης παχύσαρκοι. Τα ευρήματα από τη μελέτη ρίχνουν περαιτέρω φως στη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της καρδιακής ανεπάρκειας.

«Σαφώς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία σαν κάτι που συμβαίνει κατά λάθος σε αυτούς τους ασθενείς. Είναι πιθανόν η βασική αιτία των επιπλοκών και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», δήλωσε ο Mikhail Kosiborod, επικεφαλής ερευνητής και καρδιολόγος στο Saint Luke’s Health System Kansas City.

Η επίδραση της σεμαγλουτίδης σε καρδιοπαθείς

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σεμαγλουτίδη έναντι ενός εικονικού φαρμάκου (ένα αδρανές φάρμακο χωρίς όφελος για την υγεία) σε 529 άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30 και είχαν καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF).

Το κλάσμα εξώθησης είναι το μέτρο του όγκου του αίματος που αντλείται από την ανθρώπινη καρδιά κατά τη διάρκεια κάθε καρδιακού παλμού. Καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) εμφανίζεται όταν ο κύριος θάλαμος άντλησης της καρδιάς, δηλαδή η αριστερή κοιλία, αντιμετωπίζει υψηλότερη πίεση κατά τη διάρκεια της πλήρωσης, παρόλο που η ποσότητα του αίματος που αντλείται είναι εντός του φυσιολογικού εύρους.

Η υψηλή πίεση πλήρωσης προκύπτει από τη δυσκαμψία των καρδιακών μυών που προκαλείται από παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η φλεγμονή και πολλές άλλες καταστάσεις. Αυτή η υψηλή πίεση οδηγεί περαιτέρω σε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας όπως κόπωση, πρήξιμο σε μέρη του σώματος και δύσπνοια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο ερευνητής χορήγησε μια δόση 2,4 mg σεμαγλουτίδης (Wegovy) σε μια ομάδα ασθενών σε εβδομαδιαία βάση. Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς μιας άλλης ομάδας έλαβαν την ίδια ποσότητα εικονικού φαρμάκου.

Η δοκιμή συνεχίστηκε για 52 εβδομάδες.

Στη συνέχεια, ο Kosiborod και η ομάδα του ανέλυσαν τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και στους δύο ασθενείς χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 100 βαθμών, όπου το 100 αντιπροσώπευε τη μέγιστη βελτίωση και το ένα υποδηλώνει τη μικρότερη βελτίωση στην κατάσταση του ασθενούς.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν σεμαγλουτίδη παρουσίασαν βελτίωση 17 βαθμών στα συμπτώματα HFpEF, καθώς και απώλεια 13 τοις εκατό στο σωματικό τους βάρος. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σημείωσαν μόλις εννέα βαθμούς και έχασαν μόνο το 2,6 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης ένα ενδιαφέρον τεστ βαδίσματος έξι λεπτών κατά το οποίο παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με σεμαγλουτίδη περπάτησαν 66 πόδια (20 μέτρα) περισσότερο από τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και παχυσαρκία, η θεραπεία με σεμαγλουτίδη (2,4 mg) οδήγησε σε μεγαλύτερες μειώσεις στα συμπτώματα και σωματικούς περιορισμούς, μεγαλύτερες βελτιώσεις στη λειτουργία άσκησης και μεγαλύτερη απώλεια βάρους από το εικονικό φάρμακο», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε ακόμη: