Τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότεροι από εκατό ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να λύσουν ένα μυστήριο που συνδέεται με το Υ, το χρωμόσωμα του ανδρικού φύλου που περιλαμβάνει σχεδόν 60 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων (μονάδες ή δομικά στοιχεία που αποτελούν το DNA).

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη τα 30 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων στο χρωμόσωμα Υ, αλλά δεν ήταν σε θέση να αποκωδικοποιήσουν το υπόλοιπο μισό λόγω της πολύπλοκης μοριακής δομής του.

Ωστόσο, τώρα έχουν αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το χρωμόσωμα Υ και χάρη στη σκληρή δουλειά και τη δέσμευσή τους, άλλοι θα είναι σε θέση να μελετήσουν τις ανθρώπινες ασθένειες, την αναπαραγωγή, την εξέλιξη και τη γονιμότητα με περισσότερη σαφήνεια από ποτέ χρησιμοποιώντας το νεοανακαλυφθέν από άκρο σε άκρο γενετικό αλληλουχία του χρωμοσώματος Υ.

«Τώρα που έχουμε αυτή την 100% πλήρη αλληλουχία του χρωμοσώματος Υ, μπορούμε να εντοπίσουμε και να εξερευνήσουμε πολλές γενετικές παραλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και τις ασθένειες με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν», είπε ο Dylan Taylor, ένας εκ των ερευνητών και ένας γενετιστής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Διαβάστε ακόμη: