Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για τους έξυπνους μετρητές ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ.
Πρόκειται για τεράστιο έργο για τα ελληνικά δεδομένα αφού μέσα σε 6 χρόνια θα εγκατασταθούν πάνω από 7,5 εκατομμύρια ψηφιακοί μετρητές σε αντικατάσταση των συμβατικών.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,2 δισ. ευρώ αλλά αναμένεται προϊόντος του χρόνου να αυξηθεί.
Η εκταμίευση θα γίνει σε δύο φάσεις, για την πρώτη από τις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ θα χρησιμοποιήσει το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η πρώτη φάση θα τελειώσει το 2026 και θα χρειαστεί δαπάνη 550-600 εκατομμυρίων και η δεύτερη περί το τέλος της δεκαετίας.
Το δάνειο επισφραγίστηκε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ποιοι μένουν στο παιχνίδι
Στην τελική ευθεία μπήκαν Αμερικανοί και Γάλλοι μετά από έντονο πολιτικό-διπλωματικό παρασκήνιο και έχουν προκριθεί τέσσερα σχήματα:
- 1. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
- 2.Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).
- 3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.
- 4. Και η εντελώς άγνωστη μέχρι τώρα ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.
Η πρώτη μεγάλη μάχη θα δοθεί στις αρχές του 2024, οπότε ένας στους τέσσερις θα κοπεί για να μείνουν οι άλλοι τρείς.
Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια στο διαγωνισμό που θα κρίνει πολλά και εκεί θα δοθεί η δεύτερη μάχη: μετά την παράδοση των πρώτων 500.000 μετρητών, για κάθε επόμενη «παρτίδα» θα διενεργούνται εσωτερικοί διαγωνισμοί, ανάμεσα στους τρεις αναδόχους που θα μείνουν.
Συνεπώς στους τρείς, ο ένας θα κερδίζει και οι άλλοι δύο θα μένουν εκτός, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πως έμειναν έξω οι Ελβετοί με εργοστάσιο στην Κόρινθο
Μετά τη λύση της εκκρεμότητας με το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω προσφυγής της ελβετικής Landis and Gyr, σε περίπου ένα μήνα ο ΔΕΔΔΗΕ θα ζητήσει την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τους 4 «μνηστήρες» που πλέον ‘τρέχουν’ στη διαδικασία και θα μοιραστούν το έργο.
Η θυγατρική του ελβετικού ομίλου Landis and Gyr έχει προειδοποιήσει ότι θα φύγει από την Ελλάδα κλείνοντας το εργοστάσιο στην Κόρινθο.
Υπάρχει όμως και η έντονη φημολογία ότι θα «χρυσωθεί το χάπι» με την ανάθεση έργου εν είδει υπεργολάβου στο εργοστάσιο των Ελβετών.
Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν στα 800 εκατομμύρια, έχει αυξηθεί κατά 400 εκατομμύρια και όπως λένε οι επαΐοντες θα αυξηθεί και άλλο και μάλιστα σημαντικά. Αιτία η κατακόρυφη αύξηση στις πρώτες ύλες το 2022 και φέτος, ενώ οι προδιαγραφές του έργου είχαν γίνει με τιμές 2020-2021.
Σύμφωνα με τη μελέτη-εισήγηση της Pricewaterhouse οι νικητές του διαγωνισμού, δεν είναι σχήμα, αλλά τρία.
Δηλαδή το έργο μοιράζεται σε τρεις και όχι σε ένα ανάδοχο, γεγονός που ασκεί πίεση στις εταιρείες να παράσχουν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές τιμές.
«Αυτό θα επιτευχθεί φυσικά εάν δεν συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ανάδοχοι και κρατήσουν ψηλά τις τιμές και εδώ είναι η δική μας ευθύνη να τους ελέγξουμε» λέει στέλεχος του Διαχειριστή.
Διαβάστε ακόμη:
- Η «παρέα» σε Κουκάκι – Μακρυγιάννη που χτυπά επιλεκτικά, όπου έχει συμφέρον!
- Κένταλ Τζένερ: Η πιο σέξι χριστουγεννιάτικη φωτογράφιση
- Το τραγούδι που συγκίνησε στην κηδεία του Matthew Perry
- Λογαριασμοί ρεύματος: Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τα νέα τιμολόγια