Στην τελική φάση βρίσκεται η ολοκλήρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ του διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Διαχειριστής έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλαν οι φιναλίστ. Από την αξιολόγηση προέκυψε πως η προμήθεια της πρώτης παρτίδας των 3 εκατ. ψηφιακών «ρολογιών» πρόκειται να γίνει από τις Itron, Iskraemeco και Protasis.
Για να ολοκληρωθεί και επίσημα η διαδικασία, θα πρέπει να γίνει η επικύρωση του πρακτικού του διαγωνισμού, ώστε να ανακηρυχθούν οι τρεις εταιρείες ως ανάδοχοι. Η σχετική έγκριση αναμένεται το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.
H ανακήρυξη αφορά επί της ουσίας τον πρώτο «γύρο» του διαγωνισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα «κλειδώσει» μια αρχική παραγγελία από 3 εκατ. έξυπνους μετρητές. Η παραγγελία θα μοιραστεί στους τρεις αναδόχους, με βάση τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν από την αξιολόγηση των προσφορών τους. Ως αποτέλεσμα, ο ανάδοχος με την υψηλότερη βαθμολογία θα αναλάβει το 40% της παρτίδας των 3 εκατ. συσκευών, ο αμέσως επόμενος το 35% και ο τρίτος το 25%.
Προς ώρας, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες αναφορικά με τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι τρεις ανάδοχοι και επομένως ποιο ποσοστό «κλείδωσε» για κάθε έναν.
Η αμερικανική Itron συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της ισπανικής θυγατρικής της, η ελληνική Protasis εκπροσωπεί στη χώρα μας τη γαλλική Sagemcom, ενώ η Iskraemeco έχει έδρα στη Σλοβενία. Στους φιναλίστ τις διαδικασίας περιλαμβανόταν και η ρουμανική θυγατρική της πολυεθνικής Elster.
Για την προμήθεια και των 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών, το κόστος θα ανέλθει σε 1,16 δισ. ευρώ. Οι επόμενοι γύροι του διαγωνισμού θα διεξάγονται ανά διετία, για ποσότητες που θα καθορίζει στην πορεία ο ΔΕΔΔΗΕ, ανάλογα με τις ανάγκες του. Επίσης, είναι πιθανό να αλλάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έξυπνων μετρητών, ώστε να προσαρμόζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει, και οι συσκευές που παραλαμβάνονται κάθε φορά να είναι οι πλέον σύγχρονες.
Σε κάθε εσωτερικό διαγωνισμό, οι εταιρείες θα υποβάλλουν νέες προσφορές, με βάση τις οποίες αξιολογούνται. Επομένως, ένας ανάδοχος που κέρδισε π.χ. το 25% της πρώτης παραγγελίας, θα μπορεί κάλλιστα να αναλάβει το 40% της επόμενης.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση του roll-out, χάρις στις 600.000 συσκευές που εξασφάλισε ο Διαχειριστής μέσω του «μίνι» διαγωνισμού που προηγήθηκε και στην οποία επικράτησε η Protasis. Με το συγκεκριμένο απόθεμα, ο Διαχειριστής έχει ήδη ξεκινήσει εγκαταστάσεις στις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης καθώς και στα κτίρια του Δημόσιου τομέα. Μάλιστα, από τις αρχές του 2025, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εγκαταστάσεις και σε παροχές Νο4, δηλαδή σε εταιρείες με ακόμη μικρότερη κατανάλωση.
Το «πακέτο» των 3 εκατ. συσκευών του πρώτου «γύρου» του κυρίως διαγωνισμού αναμένεται να αρχίσει να αξιοποιείται για εγκαταστάσεις κατά βάση από το 2026. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 το roll-out να έχει καλύψει και τις 7,3 εκατ. παροχές χαμηλής τάσης.
Ο χρονικός αυτός ορίζοντας επιβεβαιώνεται από το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για το roll-out, το οποίο περιλαμβάνεται στην πρόσφατη ανάλυση κόστους-οφέλους που δημοσίευσε ο ΔΕΔΔΗΕ και η οποία συνοδεύει την εισήγησή του για το επιτρεπόμενο έσοδο για τη ρυθμιστική περίοδο 2025-2028. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εγκαταστάσεις πρόκειται να ενισχυθούν κατακόρυφα από το 2026, ξεπερνώντας το 1 εκατ. ετησίως.
Στο τέλος του 2024 τα έξυπνα «ρολόγια» στη χαμηλή τάση φτάνουν στα επίπεδα των 400.000, ενώ το 2025 πρόκειται να εγκατασταθούν επιπλέον 500.000 συσκευές, ώστε να αθροίζουν πλέον 900.000. Το 2026 θα φτάσουν τα 2,2 εκατ., το 2027 θα αυξηθούν στα 3,5 εκατ., το 2028 τα 4,7 και το 2029 τα 6 εκατ. Ως συνέπεια, το 2030 θα αντικατασταθούν και οι υπόλοιποι 1,3 εκατ. αναλογικοί μετρητές που θα απομένουν.
Η επέκταση των ψηφιακών μετρητών στη χαμηλή τάση θα συνδυαστεί με την έλευση από το επόμενο έτος των ψηφιακών ρολογιών, έπειτα από τη θέσπιση με Υπουργική Απόφαση του Πλαισίου Δυναμικής Τιμολόγησης. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, από την πρώτη στιγμή θα μπορούν να συμβληθούν σε πορτοκαλί προϊόντα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με παροχές πάνω από 25 kVA).
Για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η εφαρμογή τοποθετείται 12 μήνες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, ώστε στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ο ΔΕΔΔΗΕ να προβεί στην απαραίτητη τεχνική προετοιμασία.