Σε λειτουργία θα τεθούν οι πρώτοι 360.000 έξυπνοι μετρητές του “μικρού” διαγωνισμού που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ, σχετικά σύντομα.

Οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ρεύματος θα φέρουν νέο σκηνικό στην αγορά ηλεκτρισμού αφού έχουν τελείως άλλες δυνατότητες..

Ήδη ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει παραλάβει και ξεκινά και τοποθετεί τους πρώτους 360.000.

Πρόκειται για εξοπλισμό με το διαγωνισμό που κέρδισε η κοινοπραξία-έκπληξη για όλους, δύο ελάχιστα γνωστών εταιριών, η Sagemcom και η ελληνική Protasis.

Ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ έτρεξε νωρίτερα από τον μεγάλο της προμήθειας 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ο οποίος όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Οι 360.000 έξυπνοι μετρητές ήδη ξεκίνησαν και τοποθετούνται σε κτίρια με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.Πρόκειται για το Ελληνικό Δημόσιο, επιχειρήσεις και μεγάλα γραφεία, με ηλεκτροδότηση από τη χαμηλή τάση.

Στόχος είναι η τιμολόγηση σε πραγματικό χρόνο και η παροχή κινήτρων από τους παρόχους για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες κρίσιμες για το δίκτυο.

Τρέχει τώρα το ΥΠΕΝ να προλάβει διαγωνισμό 175 μεγαβάτ για μπαταρίες

Το ΥΠΕΝ θέλει «βροχή» μπαταριών αποθήκευσης στη χώρα μας

Επιδοτήσεις για να υπάρξει «βροχή» standalone και behind the meter μπαταριών σχεδιάζει εν τω μεταξύ το ΥΠΕΝ με κίνητρα επενδυτικής ενίσχυσης.

Με τον τρόπο αυτό θα συνεπικουρήσει το σχέδιο για το «άνοιγμα» σε επενδυτές και καταναλωτές της δυνατότητας εγκατάστασης μπαταριών.

Το σχέδιο του υπουργείου στοχεύει στην κατακόρυφη αύξηση της αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα.

Συνεπώς έρχεται η fast track αδειοδότηση για την ανάπτυξη standalone μονάδων αποθήκευσης, καθώς και την προσθήκη μπαταριών behind the meter σε εν λειτουργία έργα ΑΠΕ.

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εφαρμογών είναι πως οι μπαταρίες θα συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, δηλαδή δεν θα υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης όπως στις ταρίφες.

Όταν μία μονάδα ΑΠΕ αποκτήσει μπαταρία «πίσω από τον μετρητή», για παράδειγμα, η αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται με την εκάστοτε τρέχουσα τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς.

Επίσης, μία standalone μονάδα δεν θα έχει εγγυημένη «ταρίφα», αλλά θα αντλεί έσοδα αποκλειστικά με τη φόρτισή της όταν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλές και την εκφόρτισή της σε περιόδους αιχμής ζήτησης με υψηλότερες τιμές (arbitrage).

Για να διαμορφωθούν ευνοϊκοί όροι για την οικονομική βιωσιμότητα των σχετικών επενδύσεων, το υπουργείο πρόκειται να παράσχει ενίσχυση στο CAPEX.

Μάλιστα, καθώς σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποθήκευση στο σύστημα, αυτό που εξετάζεται είναι αρχικά η επιδότηση να κινείται σε ένα σχετικά χαμηλό «αναγνωριστικό» ύψος, με προοπτική να αναθεωρηθεί προς τα πάνω στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μπαταρίες: Δεκάδες προσφορές στο δεύτερο διαγωνισμό αλλά σαφώς μικρότερη η συμμετοχή

Δεν είναι πανάκεια οι μπαταρίες αποθήκευσης – Υπάρχουν κίνδυνοι, λέει η αγορά

Η αποθήκευση δεν θα λύσει το πρόβλημα, οι περικοπές στο μέλλον μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες και χρειάζεται ένας game changer στη διαδικασία, αναλύει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Στέλιος Λουμάκης: Η κουβέντα των περικοπών δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλί, υπάρχει κανονισμός, ο νόμος είναι ευρωπαϊκός, όμως υπάρχουν σοβαρά επιμέρους θέματα που πρέπει να λυθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ προέτρεψε τους επενδυτές να προσέχουν πολύ: Υπάρχει κίνδυνος για μαζικές αποχωρήσεις από τις επενδύσεις των ΑΠΕ, με πωλήσεις έργων από μικρότερους επενδυτές και συγκεντρώσεις σε μεγάλους ομίλους.Σε επίπεδο αγορών, υπάρχουν περικοπές λόγω ανεπάρκειας ζήτησης, που θα συνεχίσουν να αυξάνονται και εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο στην ημερήσια αγορά, τονίζει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Σταύρος Παπαθανασίου: Ένας δεύτερος λόγος είναι ο κορεσμός των δικτύων. Και στις δύο περιπτώσεις, η αντιμετώπιση περνάει από την αποθήκευση. Στην περίπτωση του κορεσμού, τα συστήματα αποθήκευσης είναι λύση, όχι τα κεντρικά αλλά τα κατανεμημένα συστήματα. Η αποθήκευση (δεν) είναι πανάκεια, μπορεί να περιορίσει αλλά δεν γίνεται να μηδενίσει τις περικοπές. Και δεν γίνεται να δούμε μια μονάδα σε κάθε σταθμό, σε κάθε σημείο του δικτύου που αντιμετωπίζει κορεσμό. Άρα η ποσότητα των μονάδων αποθήκευσης εξαρτάται από τον βαθμό διείσδυσης ΑΠΕ, από το μείγμα τεχνολογιών. Οι περικοπές αποτελούν ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα, που συνδέεται με πολλούς παράγοντες.

Ακόμα και με τους στόχους του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) θα περισσεύει ενέργεια, διευκρίνισε στο 5o Power & Gas Forum του Energy press ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Παντελής Μπίσκας: «Σήμερα, στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχουν σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης. Στόχος του ΕΣΕΚ είναι 3,1 γιγαβάτ μπαταριών έως το 2030. Τα μοντέλα, κοιτάζοντας μπροστά προς το 2030, δείχνουν ότι με βάση και όλες τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, πλην αυτής με την Αίγυπτο και του Green Aegean, μια τυπική ημέρα οι περικοπές θα φτάνουν τα 3,8 γιγαβάτ (σ.σ. ο Green Aegean Interconnector θα διαθέτει συνολική δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 3 GW – με περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9 GW). Αν μπει στην εξίσωση η Αίγυπτος, οι περικοπές θα φτάνουν έως τα 6,8 γιγαβάτ».

«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι περικοπές είναι η ανάπτυξη των διασυνδέσεων και της αποθήκευσης». Σημειώνεται ότι για «κάθε 500 μεγαβάτ νέων μπαταριών αποφεύγονται 310.000-590.000 μεγαβατωρών σε περικοπές. Αντιστοίχως, για κάθε 500 (MWh) νέων διασυνδέσεων αποφεύγονται 308.000 μεγαβατώρες περικοπών. Η συνολική ζημιά από τη μη ύπαρξη επαρκούς αποθήκευσης εκτιμάται σε 218-253 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Μπίσκας πρόσθεσε ότι το ερώτημα που τίθεται για τις μπαταρίες είναι το IRR (δείχνει την απόδοση επενδυτικού προγράμματος) των έργων, το οποίο στο βασικό σενάριο της μελέτης υπολογίζεται κοντά στο 7%.

Για μια «μειοψηφία έργων που υπόκειται σε άγριες περικοπές» κάνει λόγο ο Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ): «Αυτές τις μέρες υπήρξαν έργα στη μέση τάση που περικόπτονταν βίαια για μέρες. Αυτό είναι προβληματικό, και τεχνικά και από άποψη ασφάλειας, και δημιουργεί θέματα στη λειτουργία των έργων. Στα έργα μέσης τάσης η μεγάλη πλειοψηφία είναι κάτω από τα ραντάρ και δεν υπόκειται σε περικοπή. Κάποιοι αδικούνται και το φαινόμενο διογκώνεται, ειδικά όσο δεν μπαίνουν στο σύστημα οι μπαταρίες και η αντλησιοταμίευση και δεν αυξάνονται οι εξαγωγές σε γειτονικές χώρες». Οι περικοπές είναι ένα πολύπλοκο θέμα, είπε, με διαφορετικά είδη (κατανομή, ανακατανομή κ.λπ.), διαφορετικές κατηγορίες έργων με διαφορετικά προνόμια κ.λπ. Και πρότεινε, τη χαρτογράφηση του ρόλου του κάθε παίκτη, διαχειριστή της αγοράς και να εξεταστεί με ποιον τρόπο γίνονται οι περικοπές λέγοντας: Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), π.χ., κάνει οριζόντιες και θεματοποιημένες, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) «κάνει περικοπές με τρόπο ασαφή».

Τι ακριβώς μας δίνει η Κομισιόν για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές από τις καταστροφές

Οι στόχοι της κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στοχεύει στο 90% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2040 στην ΕΕ, με τις –απαραίτητες– επενδύσεις στην αποθήκευση να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ποσότητα των μονάδων αποθήκευσης εξαρτάται από τον βαθμό διείσδυσης ΑΠΕ, από το μείγμα τεχνολογιών.

Αν η διείσδυση των ΑΠΕ αυξάνεται δυσανάλογα από την ενσωμάτωση μονάδων αποθήκευσης, τότε αυξάνονται οι περικοπές ενέργειας.

Για να πετύχουμε ορθολογική χρήση ΑΠΕ με αποθήκευση, απαιτούνται και: νέες διασυνδέσεις, αναβάθμιση δικτύων, διευρυμένα δίκτυα διανομής κ.ά. Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά συνεπάγονται ελαχιστοποίηση των περικοπών ενέργειας και μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Καλό, αλλά όχι πραγματοποιήσιμο, τουλάχιστον στο πολύ άμεσο μέλλον.

Αν και η ελληνική αγορά έχει περάσει σε μια νέα φάση ωριμότητας πλέον –το μερίδιο των ΑΠΕ έχει φτάσει κοντά στο 50% της ηλεκτροπαραγωγής–. υπάρχουν προκλήσεις, καθώς τα οικονομικά της αποθήκευσης ενέργειας δεν πείθουν ακόμα τους επενδυτές, υποστήριξε ο Θεόδωρος Κιακίδης, Founding Partner της NEP (New Energy Partners): Η δομή της αγοράς ευνοεί τους καθετοποιημένους παίκτες που εξασφαλίζουν χαμηλές τιμές παραγωγής και προσφέρουν υψηλές για τους καταναλωτές.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Οι μπίζνες που έρχονται και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας

Να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

«Η διείσδυση σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι 50%, με τη χώρα να βρίσκεται, μέσα σε δύο-τρία χρόνια, μπροστά ακόμα και από πιο ώριμες στον κλάδο αγορές, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία. Αυτήν τη στιγμή όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα ρυθμιστικό πλαίσιο περικοπών.Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες, με στόχο να έχουν γνώση και οι επενδυτές», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης. Συνεχίζοντας είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί πως οι περικοπές δεν γίνονται λόγω κορεσμού δικτύων, τόσο στην παρούσα φάση όσο και για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Ο κ. Μάργαρης δήλωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι φορέας αποζημίωσης, αναλαμβάνοντας κίνδυνο ακόμη και πτώχευσης στο μέλλον. Μέχρι να ωριμάσουν λύσεις αποθήκευσης υδρογόνου, πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Τι γίνεται με την υπερπροσφορά πράσινης ενέργειας

Τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών με το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής – οδηγεί και σε αλλαγές ως προς τη διαχείριση της πράσινης ενέργειας και τα τιμολόγια.

Η υπερπροσφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ και η χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης οδηγεί τους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) σε περικοπές της φθηνής ενέργειας.
Αυτό συμβαίνει προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ισορροπία και αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης θέλει την αλλαγή των ωρών εφαρμογής της μειωμένης χρέωσης ρεύματος, συγκεκριμένα του νυχτερινού τιμολογίου.

Στη θερινή σεζόν από 1η Μαίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου ισχύει φθηνότερη χρέωση στο διάστημα 23.00 με 07.00. Την υπόλοιπη σεζόν από 1 Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου το μειωμένο τιμολόγιο ισχύει από τις 15.00 έως τις 17.00 και από τις 02.00 έως τις 08.00.

Το ΥΕΠΝ θέλει νέες ζώνες με οικονομικότερη κατανάλωση. Και προσανατολίζεται στο να καταργήσει τις νυχτερινές ώρες καθώς η ανάγκη για αυξημένη κατανάλωση ρεύματος είναι οι μεσημβρινές. Κι αυτό καθώς τότε είναι στο «φουλ» η ηλεκτροπαραγωγή των φθηνών ΑΠΕ και επίσης υπάρχει ανάγκη να μην περικόπτεται η περίσσεια ενέργεια.

Από το Φθινόπωρο μαζί με τις αλλαγές των ζωνών μειωμένης τιμολόγησης του ρεύματος σχεδιάζεται και η προώθηση του «πορτοκαλί» τιμολογίου, δηλαδή του δυναμικού τιμολογίου ρεύματος.

Προς το σκοπό αυτό απαιτείται η λειτουργία έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη σήμερα το 45% με 50% της ζήτησης προέρχεται από επιχειρήσεις της μέσης τάσης και μεγάλους καταναλωτές της χαμηλής τάσης που έχουν εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, με την αλλαγή όσων έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (υπολογίζονται σε 1,4 εκατομμύρια μετρητές) και μαζί με τους 360.000 νέους έξυπνους μετρητές το ποσοστό της ζήτησης αναμένεται στο τέλος του χρόνου να φτάσει στο 55% με 60%. Αυτό το μέγεθος θα τιμολογείται με τα πορτοκαλί τιμολόγια.

Τράπεζες: Ο «εφιάλτης» των κόκκινων δανείων επιστρέφει

Ποιοι θα πάρουν επιδότηση για μπαταρίες

Επιδότηση θα μπορεί να διεκδικήσει οποιοσδήποτε επενδυτής ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει μπαταρία αποθήκευσης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο όσοι «παίκτες» της αγοράς σπεύσουν να δρομολογήσουν την εγκατάσταση μίας μονάδας αποθήκευσης, πριν εξαντληθεί το κονδύλι που προτίθεται να διαθέσει το υπουργείο.

Με την άμεση και σημαντική ενίσχυση της αποθήκευσης, σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες σε συνδυασμό με την κατάρρευση των χονδρεμπορικών τιμών, μειώνουν τα έσοδα των εγκατεστημένων έργων.

Χάρις στις μπαταρίες, θα μπορεί να αποθηκευτεί μία σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας -η οποία σε αντίθετη περίπτωση απλώς θα απορριπτόταν καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για να καλύψει- ώστε να εγχυθεί στο σύστημα κάποια μεταγενέστερη ώρα.

Διαβάστε ακόμη: