Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, βάσει της οποίας η τράπεζα αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στα νησιά της χώρας.

Συγκεκριμένα η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά:

– Στην χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα του προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ» μέσω σύναψης δανειακής σύμβασης 200 εκατ. ευρώ για υλοποίηση έργων και υποδομών στον τομέα της απανθρακοποίησης νησιωτικών λιμένων, λιμενικών υποδομών, μονάδων και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, δικτύων διαχείρισης πόσιμου νερού, κτιριακών υποδομών αρμοδιότητας ΥΝΑΝΠ στο νησιωτικό χώρο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

– Στην παροχή τεχνικής υποστήριξης για την δημιουργία μιας πλήρους ψηφιοποιημένης και απλουστευμένης διαδικασίας προετοιμασίας, υποβολής, διαχείρισης αιτήσεων χρηματοδότησης από δικαιούχους φορείς

– Στην προετοιμασία και υποβολή από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φακέλου για την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού ωρίμανσης έργων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Διαβάστε περισσότερα