Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι μη οικονομικοί παράγοντες αυξάνονται και παρεμβαίνουν στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, η οποία αντιμετώπιζε μια «εξαιρετικά σοβαρή» κατάσταση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η σθεναρή ώθηση ορισμένων χωρών για «αποσύνδεση», «κόψιμο των αλυσίδων [εφοδιασμού]» και η λεγόμενη «απομάκρυνση κινδύνου» είναι ανθρωπογενή εμπόδια που εμποδίζουν το κανονικό εμπόριο», δήλωσε ο Λι Σινγκιάν, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικού εμπορίου του υπουργείου. στα Mandarin, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC. Μίλησε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου για το έργο του υπουργείου το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι εξαγωγές της Κίνας, που συμβάλλει σημαντικά στην εγχώρια ανάπτυξη, έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε.

Την Τετάρτη, ο Λι τόνισε τη συνολική επιβράδυνση. Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που το εμπόριο είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τριών ετών της πανδημίας του Covid-19, αυτό είχε θέσει μια υψηλή βάση για τα φετινά στοιχεία.

Το υπουργείο δεν είπε τίποτα για τους δικούς του ελέγχους εξαγωγών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου σε δύο βασικά μέταλλα.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν δικούς τους ελέγχους εξαγωγών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, ωθώντας και άλλες χώρες να αναλάβουν δράση.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, επιδιώκει να διατηρήσει και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

O Tim Cook της Apple, ο Elon Musk της Tesla  και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες έχουν ταξιδέψει στην Κίνα από τότε που χαλάρωσε τους περιορισμούς στα σύνορά της φέτος.

Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε την Τετάρτη ότι ο υπουργός του, συναντήθηκε με περισσότερα από 20 στελέχη ξένων εταιρειών φέτος. Το υπουργείο επανέλαβε τις προσπάθειές του να δημιουργήσει τακτικές στρογγυλής τραπέζης με ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα και να αντιμετωπίσει τις επιχειρησιακές προκλήσεις.

Μεταξύ άλλων σχεδίων, το υπουργείο είπε ότι θα κάνει αλλαγές για να επιτρέψει στους ξένους επενδυτές να αυξήσουν το μέγεθος των στρατηγικών τους επενδύσεων σε εισηγμένες εταιρείες.

Διαβάστε περισσότερα