Καταπονημένη και εξαντλημένη, 29χρονη game developer (προγραμματίστρια παιχνιδιών) παράτησε τη δουλειά της στο Πεκίνο τον Απρίλιο για να γίνει «κόρη πλήρους απασχόλησης».

Η νεαρή, σύμφωνα με το BBC, περνά πλέον τη ημέρα της πλένοντας πιάτα, ετοιμάζοντας γεύματα για τους γονείς της και κάνοντας άλλες δουλειές του σπιτιού.

Οι γονείς της Τζούλι πληρώνουν τα περισσότερα από τα καθημερινά της έξοδα, αλλά εκείνη αρνήθηκε την προσφορά τους για μηνιαίο μισθό 2.000 γιουάν (280 $, 215 £). Η τωρινή προτεραιότητά της, είναι να πάρει μια ανάσα από το 16ωρο στην προηγούμενη δουλειά της. «Έζησα σαν ένα πτώμα που περπατούσε», είπε.

Οι εξαντλητικές ώρες εργασίας και η θλιβερή αγορά εργασίας αναγκάζουν τους νέους Κινέζους να κάνουν ασυνήθιστες επιλογές.

Τα «παιδιά πλήρους απασχόλησης»

Η Τζούλι είναι μέρος μιας αυξανόμενης κατηγορίας του πληθυσμού που αυτοαποκαλείται «παιδιά πλήρους απασχόλησης» που οδηγούνται πίσω στην άνεση του σπιτιού είτε επειδή λαχταρούν ένα διάλειμμα από την εξαντλητική επαγγελματική τους ζωή είτε επειδή απλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Οι νέοι Κινέζοι, στους οποίους πάντα έλεγαν ότι η σκληρή δουλειά που έκαναν για να σπουδάσουν και να κυνηγήσουν πτυχία θα απέδωσε καρπούς, τώρα νιώθουν ηττημένοι και παγιδευμένοι.

Πάνω από ένας στους πέντε από αυτούς μεταξύ 16 και 24 ετών είναι άνεργοι στην Κίνα και το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει φτάσει σε νέα υψηλά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται πλέον στο 21,3% – το υψηλότερο από τότε που οι αρχές άρχισαν να δημοσιεύουν στοιχεία το 2018. Το ποσοστό δεν λαμβάνει υπόψη την αγροτική αγορά εργασίας.

Πολλά από τα λεγόμενα «παιδιά πλήρους απασχόλησης» λένε ότι σκοπεύουν να μείνουν στο σπίτι μόνο προσωρινά – βλέπουν ότι είναι μια περίοδος χαλάρωσης, προβληματισμού και εύρεσης καλύτερων θέσεων εργασίας. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις.

Η Τζούλι έχει στείλει περισσότερες από 40 αιτήσεις εργασίας σε υπαλλήλους προσλήψεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες – αλλά έχει λάβει μόνο δύο κλήσεις για συνέντευξη. «Ήταν δύσκολο να βρω δουλειά πριν τα παρατήσω. Αφού τα παράτησα, έγινε ακόμα πιο δύσκολο», λέει.

Σε νέο ρεκόρ η ανεργία των νέων

Σημειώνεται ότι οι ανεργία των νέων στην Κίνα έφτασε σε νέο ρεκόρ, καθώς η ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία παραπαίει.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών στις αστικές περιοχές αυξήθηκε στο 21,3% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Έρχεται καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε μόλις 0,8% τους τρεις μήνες έως τα τέλη Ιουνίου. Οι αναλυτές λένε ότι ο ασθενής ρυθμός ανάπτυξης έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι οι αρχές ενδέχεται να ανακοινώσουν σύντομα νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας είπε ότι τα στοιχεία «έδειξαν μια καλή δυναμική ανάκαμψης».

Διαβάστε περισσότερα