Ευρύτατη πλειοψηφία συγκεντρώνει η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει όλες τις πτυχές που οδήγησαν στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, υπέρ της πρότασης τάσσονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ενώ την πρόθεση να καταψηφίσει εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ επιμένοντας στην ανάγκη προανακριτικής έρευνας.

Ωστόσο, η διακομματική συμφωνία που θα αποτυπωθεί στην βραδινή ψηφοφορία δεν συνεπάγεται αυτομάτως και πολιτική ομοθυμία για πλήρη και ουσιαστική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για την τραγωδία. Τα κόμματα μπορεί να καταλήγουν σήμερα σε κοινή ψήφο, οι θέσεις και οι επιδιώξεις τους ωστόσο ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία.

Η ΝΔ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι διαφωνεί με το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με το στρατόπεδο της πλειοψηφίας οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής μπορούν να φωτίσουν πληρέστερα τα αίτια της τραγωδίας και να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επιστρέφοντας το γάντι στην αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για το δυστύχημα είπε πως«ακούσαμε ότι η αποδοχή της πρότασης για εξεταστική έρευνα οδηγεί σε συγκάλυψη. Η απόρριψη δηλαδή που θα οδηγούσε; Ότι και να κάνουμε θα μας κατηγορήσετε για συγκάλυψη. Τελικά ποιος επιλέγει τον τακτικισμό; Εμείς που από την πρώτη στιγμή λέμε «ναι» στην διερεύνηση ή αυτοί που ενώ λέμε «ναι» μας κατηγορούν για συγκάλυψη;».

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια ακόμα κυβίστηση καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ που μόλις χθες χαρακτήριζε «πρόταση συγκάλυψης» αποκαλώντας τον Περισσό «δεκανίκι της κυβέρνησης».Η κορύφωση της νέας στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράστηκε από τον Σωκράτη Φάμελλο που ζήτησε από το σύνολο των κομμάτων να δεσμευτεί για την έγκριση κάθε πρότασης που θα έρθει στη Βουλή για τα Τέμπη. Προανήγγειλε δε ότι το δικό του κόμμα θα καταθέσει δύο διαφορετικές προτάσεις μια για την σύμβαση 717 και μια δεύτερη για το δυστύχημα.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν κατατεθεί μια πρόταση εξεταστικής (ΚΚΕ), μια για προανακριτική (ΠΑΣΟΚ) ενώ αναμένεται η κατάθεση αιτημάτων για άλλες δυο προανακριτικές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση την πρόταση Φάμελλου η Βουλή θα κληθεί να συγκροτήσει τουλάχιστον 4 διαφορετικές επιτροπές για το ίδιο θέμα οι οποίες θα παράξουν πολλαπλάσια πορίσματα.

Το ΠΑΣΟΚ οχυρώθηκε πίσω από την δική του πρόταση για προανακριτική που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα και η οποία βασίζεται στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής η οποία μετά από δημοσιονομικό έλεγχο για την σύμβαση 717 καταλογίζει ευθύνες στους πρώην υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Σύγκρουση Βορίδη – Ανδρουλάκη – Φάμελλου

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Βορίδης σημείωσε από την πρώτη στιγμή «η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το δυστύχημα, όχι μόνο φραστικά. Υπήρξε πολιτική πράξη, η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού και αμέσως ορίστηκε επιτροπή για πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια και το πόρισμα συντάχθηκε άμεσα.

Παράλληλα η Δικαιοσύνη προχωρά την έρευνα και έχουν ασκηθεί οι πρώτες διώξεις». Αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές εργασίες είπε πως «μόλις κατατέθηκε η πρόταση από την αντιπολίτευση, από το ΚΚΕ – ως ασκούσα το δικαίωμά της για εξεταστική επιτροπή, η ΝΔ είπε «ναι» χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Είπαμε επίσης ότι δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό και την αιτιολογία αλλά με το αιτητικό» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι πρόθεση της ΝΔ είναι να απορρίψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προανακριτική καθώς τα δημοσιονομικά συμπεράσματα του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής δεν μπορούν να μεταφραστούν ως ευθύνη για το δυστύχημα.

Η αναφορά του υπουργού, προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον κ. Φάμελλο να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει για την τύχη των ερευνών πριν καν αυτές ολοκληρωθούν. «Είστε δυστύχημα Δημοκρατίας» είπε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία.

Πέραν αυτών ο κ. Φάμελλος απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας να δεχθεί την χρονική διεύρυνση των ερευνών για την σύμβαση της 717 ώστε να μπει στο κάδρο και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης καθώς επι ημερών του στο Υπουργείο Μεταφορών το 2014 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η συγκεκριμένη σύμβαση.

Παράλληλα, έσπευσε να απαλλάξει από ενδεχόμενες ευθύνες τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη αν και επι δικών του ημερών (2016) θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. «Κάνετε λάθος να βάζετε τον κ. Σπίρτζη που έσωσε την σύμβαση στο ίδιο κάδρο με τον κ. Καραμανλή» είπε.

Ακολούθως ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως «ή προανακριτική έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει τα πάντα. Ότι σχετίζεται με το έγκλημα μπορεί να το ερευνήσει. Γιατί όμως βάζουμε ως κεντρικό ζήτημα την σύμβαση 717; Γιατί υπάρχει πόρισμα ευρωπαίου εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ «σας εκμεταλλεύονται και σας καλώ να αποσύρετε την πρότασή σας».

Ανταπαντώντας ο κ. Βορίδης είπε «η εισαγγελέας της ευρωπαϊκής αρχής έχει αρμοδιότητα για τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά και συζητά για τα οικονομικά της Ευρώπης. Εμάς μας ενδιαφέρει η διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και εκεί θέλουμε να επικεντρώσουμε. Αν εσείς θέλετε να κάνουμε δημοσιονομική συζήτηση θα σας ακούσουμε. Τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή είναι υπερ της αναζήτησης όλων όσων οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα. Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε όσους θέλουν να κάνουν φτηνούς τατικισμούς και εκμετάλλευση της τραγωδίας να διαστρεβλώσουν την θέση μας».