Η πτώση έφερε χαμηλό τεσσάρων μηνών, καθώς οι προκλήσεις από τις αυξήσεις των τιμών, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένουν.
Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της S&P Global για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 54.8 μονάδες τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, από 55.8 τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων για τιμή στις 54.9 μονάδες.
Ο υποδείκτης που μετρά τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών, έπεσε στις 56.1 μονάδες από τις 57.7 του Απριλίου.
«Η ισχυρή ζήτηση στον κλάδο των υπηρεσιών βοήθησε, ούτως ώστε να διατηρηθεί η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τον Μάιο, υποδεικνύοντας ότι η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με ένα ποσοστό επί του ΑΕΠ μόλις υψηλότερα του 0.5%», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.
«Ωστόσο, οι κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτοί. Ο κλάδος της μεταποίησης παραμένει ανησυχητικά προβληματικός εξαιτίας των ελλείψεων σε πρώτες ύλες, ενώ οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά νιώθουν πιέσεις από τα αυξανόμενα κόστη», συμπλήρωσε.
«Πράσινο φως» της Κομισιόν για ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη
Το ευρώ και το κροατικό κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα, από τον επόμενο χρόνο.
Από 01/01/2023, η Κροατία αναμένεται να αποτελέσει το 20ο μέλος της Ευρωζώνης. Η ευρωπαϊκή επιτροπή έκρινε σήμερα (01/06) πως πληροί τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσει το ευρώ από την πρώτη μέρα του νέου ημερολογιακού έτους.
Το συμπέρασμα της έκθεσης σύγκλισης 2022 αναφέρει πως η Κροατία είναι έτοιμη να προστεθεί στην Ευρωζώνη. Στην έρευνα, αξιολογείται και η πρόοδος των Βουλγαρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Σουηδίας.
Η έκθεση καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Μονάχα οι Κροατία και Σουηδία πληρούν το κριτήριο σταθερότητας των τιμών.
- Όλα τα κράτη – μέλη πληρούν το κριτήριο για τα δημόσια οικονομικά, εκτός από τη Ρουμανία, η οποία είναι το που υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
- Βουλγαρία και Κροατία είναι τα δύο κράτη – μέλη που πληρούν το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
- Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία και Σουηδία πληρούν το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
Η Κροατία πληροί τα τέσσερα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης και η κρατική νομοθεσία συνάδει πλήρως με τις απαιτήσεις της συνθήκης και του καταστατικού του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την ανάλυση.
Το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη χρήση του ευρώ από την Κροατία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, κατόπιν συζητήσεων στο Eurogroup και γνωμοδοτήσεων των εμπλεκομένων φορέων.
H Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτησε την πρόοδο της Κροατίας, μία δεκαετία μετά την προσχώρησή της στην Ένωση.
«Με την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ, η οικονομία της θα γίνει ισχυρότερη, με οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία της γενικότερα.
Το ευρώ, επίσης, θα καταστεί ισχυρότερο· είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή των πρώτων τραπεζογραμματίων, το ευρώ αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρη την Ένωση. Το ευρώ αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ισχύος και ενότητας», ανέφερε.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, τόνισε πως «πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα. Θα αποφέρει πραγματικά οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Κροατίας και θα καταστήσει την οικονομία της ανθεκτικότερη.
Δείχνει, επιπλέον, ότι το ευρώ παραμένει ελκυστικό και επιτυχημένο, παγκόσμιο νόμισμα. Το νόμισμά μας αποτελεί σύμβολο ισχύος, ενότητας και αλληλεγγύης της Ευρώπης, σε μία περίοδο δοκιμασίας, λόγω του πολέμου που ξέσπασε στο κατώφλι μας».
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, υποστήριξε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί ιστορικό ορόσημο για το ευρωπαϊκό ταξίδι της Κροατίας, που αντικατοπτρίζει τις αποφασιστικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι κροατικές αρχές για να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης.
Πλησιάζει η ημέρα που ο κροατικός λαός θα μπορέσει να ενωθεί με περισσότερους από 340 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν ήδη το ευρώ ως νόμισμά τους, θεμέλιο σταθερότητας σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.
Εφέτος, γιορτάζοντας την 20η επέτειο της γέννησής του ως φυσικού νομίσματος, η Ευρωζώνη ως σύνολο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το εικοστό μέλος της».