Σήμερα (08/12), οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την ένταξη της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν, από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντιθέτως, δεν υπήρξε ομοφωνία στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης για την ένταξη των Ρουμανίας και Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, παρά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής ότι οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για προσθήκη.

H Ολλανδία δεν υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν

Ωστόσο, στηρίζει την προσπάθεια των Ρουμανίας και Κροατίας. Στις 02/12, το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην υποστηρίξει την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, που κρίνεται στη συνεδρίαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το διήμερο 08 – 09 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, υποστηρίζει την ένταξη των Ρουμανίας και Κροατίας.

Ο Ολλανδός ΠρωθυπουργόςΜαρκ Ρούτε, είχε τονίσει ότι «η απόφαση να μην υποστηριχθεί η ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν βασίζεται σε γεγονότα και δεν αποτελεί πολιτική απόφαση, σημειώνοντας πως η πατρίδα του έχει «υιοθετήσει μία αξιοπρεπή προσέγγιση. Δεν πιστεύω ότι είμαστε η μόνη χώρα που έχει αμφιβολίες, νομίζω πως η κατάσταση είναι διαφοροποιημένη και με άλλα κράτη – μέλη».

Η ζώνη Σένγκεν αποτελείται από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία) και τέσσερις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Iσλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία). Αν οι Ρουμανία και Ουγγαρία ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ιρλανδία θα μείνουν εκτός της προνομιακής κατάργησης των συνοριακών ελέγχων.

Διαβάστε ακόμη: