Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία παρουσιάζονται έτοιμες να συμμετάσχουν πλήρως στη ζώνη Σένγκεν, αλλά θα πρέπει να επωφεληθούν από τη συμμετοχή στη ζωή «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», τόνισε η Κομισιόν ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την ένταξη των τριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στον 26μελή χώρο της Σένγκεν, ο οποίος εκτείνεται από την Ισλανδία έως την Ελλάδα.

«Αυτά τα κράτη έχουν συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του λεγόμενου χώρου της Σένγκεν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και θα πρέπει να τούς επιτραπεί η προοπτική να γίνουν πλήρη μέλη», υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μία διευρυμένη ζώνη Σένγκεν θα έκανε την Ευρώπη ασφαλέστερη, πιο ευημερούσα και ελκυστική, επεκτείνοντας σημαντικά τον μεγαλύτερο κοινό χώρο στον κόσμο χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα», επισημάνθηκε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της εισόδου της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία πληρούν, επίσης, από καιρό τα τεχνικά κριτήρια για να ενταχθούν, όμως, ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιδόσεις τους στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την προάσπιση του Κράτους Δικαίου και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι δύο χώρες προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να φιλοξενήσουν μία εισροή προσφύγων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ, παράλληλα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης· επιθυμούν να γίνουν δεκτές στη ζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2023, όταν αναμένεται να ενταχθεί και η Κροατία.

Η τελική απόφαση εναπόκεινται στους Υπουργούς Δικαιοσύνης της Ένωσης, οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν για το θέμα την 8η Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: