Η Δημοκρατία της Τσεχίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις για την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μεταναστευτικού / προσφυγικού «κύματος».

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, στο γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Τσεχία έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», τόνισε χθες (23/08) ο Υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν, συμπληρώνοντας ότι «οι περισσότεροι, προήλθαν από τη Συρία».

Ο συντηρητικός πολιτικός ζήτησε καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεσματικότερη δράση εναντίον των δικτύων λαθρεμπορίας μεταναστών.

Σε διήμερη εκπαιδευτική άσκηση που διεξάγεται στα κοινά σύνορα με τη Σλοβακία, συμμετέχουν αστυνομικοί, 150 στρατιώτες και τριάντα τελωνειακοί.

Σε περισσότερα από είκοσι σιδηροδρομικά και οδικά συνοριακά σημεία, η αστυνομία επαναφέρει τους ελέγχους ταυτότητας, παρότι αμφότερα τα κράτη ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, τη ζώνη δίχως διαβατήρια, η οποία χρησιμοποιείται από πολλά μέλη της Ένωσης και ορισμένες άλλες χώρες.

Πέρυσι, οι αρχές της Τσεχίας συνέλαβαν 11.170 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα, 4.000 περισσότερους από το 2020, σύμφωνα με την τσεχική αρχή μετανάστευσης. Ωστόσο, τα στοιχεία περιλαμβάνουν άτομα που παραβίασαν τις απαιτήσεις εισόδου βάσει των μέτρων κατά του κορωνοϊού, εκείνη την εποχή.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά εταιρεία μετά την επιδότηση

Ο γιος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ παραλίγο να καεί ζωντανός στο δωμάτιό του

Έλενα Κρεμλίδου: Ποζάρει με ανοιχτά πόδια και «ανεβάζει» τη… θερμοκρασία