search

ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή «Artemis 1» – Προορισμός η Σελήνη – Δείτε βίντεο

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε η αποστολή «Artemis 1» της NASA με προορισμό τη Σελήνη - Η εκτόξευση του «Artemis 1» έχει αναβληθεί τρεις φορές

NASA: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή «Artemis 1» - Προορισμός η Σελήνη - Δείτε βίντεο

Με μικρή καθυστέρηση αλλά με επιτυχία εκτοξεύτηκε η αποστολή «Artemis 1» της NASA με προορισμό τη Σελήνη.

Ο πύραυλος SLS μεταφέρει το σκάφος Orion έξω από τη Γη, κι αυτό στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Σελήνη, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτήν για 39-42 μέρες και θα επιστρέψει στον πλανήτη μας. Αν ο πύραυλος και το σκάφος λειτουργήσουν ομαλά και όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής, θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επόμενης αποστολής του προγράμματος «Artemis».

NASA: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή «Artemis 1» - Προορισμός η Σελήνη - Δείτε βίντεο

Εν τω μεταξύ, η NASA μετέδωσε ζωντανά την εκτόξευση.

Αποστολή «Artemis 1»: Δείτε το βίντεο της εκτόξευσης από την NASA

Παρακάτω φαίνεται η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου της NASA με προορισμό τη Σελήνη. «Αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης» έγραψε στο Τwitter η NASA λίγο μετά την αναχώρηση της αποστολής «Artemis 1».

Υπενθυμίζεται πως η εκτόξευση του «Artemis 1» έχει αναβληθεί άλλες τρεις φορές εξαιτίας προβλημάτων που προέκυψαν την τελευταία στιγμή.

Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης (29/8) αναβλήθηκε μετά από διάφορα προβλήματα που προέκυψαν, μεταξύ άλλων με ένα σύστημα που προοριζόταν για την ψύξη των κινητήρων του πυραύλου πριν από την εκτόξευση, και διάφορες διαρροές που εμφανίστηκαν κατά τον ανεφοδιασμό του πυραύλου με καύσιμα.

Η δεύτερη απόπειρα -μία εβδομάδα μετά (3/9)- ακυρώθηκε μετά τη διαρροή υδρογόνου, την οποία προσπάθησαν επί ώρες να επιλύσουν, χωρίς ωστόσο αίσιο αποτέλεσμα.

Η εκτόξευση ακυρώθηκε και για τρίτη φορά (24/9) υπό την απειλή της τροπικής καταιγίδας «Ίαν», που βρισκόταν στα νότια της Τζαμάικα. Έτσι, η NASA προετοίμασε τον πύραυλο και τον μετέφερε για ασφάλεια στο κτίριο συναρμολόγησης.

NASA: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή «Artemis 1» - Προορισμός η Σελήνη - Δείτε βίντεο

 

Διαβάστε ακόμη: