Η εκτόξευση του νέου, πρωτοποριακού πυραύλου της Nasa για τη Σελήνη, στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης αποστολής Artemis 1, δεν θα γίνει ούτε αυτήν την Τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, ανέφερε σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Υπό την απειλή της τροπικής καταιγίδας Ίαν, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα νότια της Τζαμάκιας, η Nasa θα προετοιμάσει τον πύραυλο και θα τον μεταφέρει για ασφάλεια στο κτίριο συναρμολόγησης.

Ο Ίαν αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σε κυκλώνα τις επόμενες ημέρες και θα κατευθυνθεί, μέσω του Κόλπου του Μεξικού, προς τη Φλόριντα, όπου βρίσκεται το διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Την τελευταία φορά η αποστολή του Artemis I είχε αναβληθεί λόγω μηχανικού προβλήματος

Δεν είναι γραφτό να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του πυραύλου «Artemis 1» απ’ ότι φαίνεται καθώς, μια επικίνδυνη διαρροή εντοπίστηκε στον πύραυλο της NASA, λίγο πριν την εκτόξευση του, με αποτέλεσμα η αποστολή να ακυρωθεί ξανά.

Το Artemis 1 ήταν έτοιμο να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια να εκτοξευτεί, στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει και επιλύσει ένα πρόβλημα στον κινητήρα που προκάλεσε την αναβολή της αρχικής προσπάθειας.

Εκείνη την ημέρα είχε σημάνει ο συναγερμός υπερπίεσης και η επιχείρηση σταμάτησε για λίγο. Δεν σημειώθηκε ζημιά και η προσπάθεια συνεχίστηκε, ανέφερε το Launch Control της NASA. Αλλά λίγα λεπτά αργότερα, το καύσιμο υδρογόνου άρχισε να διαρρέει από το τμήμα του κινητήρα στο κάτω μέρος του πυραύλου.

Η NASA διέκοψε τη λειτουργία, ενώ οι μηχανικοί προσπαθούσαν να λύσουν το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αποστολή της NASA στη Σελήνη, μετά από 50 χρόνια, αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων, τη Δευτέρα. Το πρόβλημα αφορούσε έναν από τους τέσσερις κινητήρες R-25 στο βασικό τμήμα του πυραύλου Space Launch System.

Ο κινητήρας δεν ανταποκρινόταν σωστά στις προσπάθειες προετοιμασίας του με κρυογονικό προωθητικό ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του για εκτόξευση και να ξεκινήσει η αποστολή «Artemis Ι».

Διαβάστε ακόμη: