Σήμερα (02/12), το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην υποστηρίξει την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, που θα κριθεί στη συνεδρίαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το διήμερο 08 – 09 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, θα υποστηρίξει την ένταξη των Ρουμανίας και Κροατίας.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι «η απόφαση να μην υποστηριχθεί η ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν βασίζεται σε γεγονότα και δεν αποτελεί πολιτική απόφαση, σημειώνοντας πως η πατρίδα του έχει «υιοθετήσει μία αξιοπρεπή προσέγγιση. Δεν πιστεύω ότι είμαστε η μόνη χώρα που έχει αμφιβολίες, νομίζω πως η κατάσταση είναι διαφοροποιημένη και με άλλα κράτη – μέλη».

Η ζώνη Σένγκεν αποτελείται από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία) και τέσσερις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Iσλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία). Αν οι Ρουμανία και Ουγγαρία ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ιρλανδία θα μείνουν εκτός της προνομιακής κατάργησης των συνοριακών ελέγχων.

Διαβάστε ακόμη: