Εβδομάδα… αλήθειας για την πραγματική κατάσταση και τους πραγματικούς λόγους που έχουν οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στη μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών θα είναι η τρέχουσα, καθώς θα φανεί αν υπάρχουν δυνάμεις και ένστικτο αυτοσυντήρησης, με άμεση επάνοδο πάνω από τις 1.400 μονάδες, ή αν θα καταγραφεί περαιτέρω κρέμασμα…

Η αγορά προέρχεται από πενθήμερο ισχυρότατης πτώσης, χάνοντας την Παρασκευή και τις 1.400 μονάδες, οπότε – όπως λένε αναλυτές – θα πρέπει να δούμε αντίδραση αυτή την εβδομάδα, έστω μικρής ανοδικής διόρθωσης και μερικής αποκατάστασης. Αυτή η εβδομάδα άλλωστε συμπίπτει με το κλείσιμο του Οκτωβρίου και του 10μήνου 2024.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αν δεν μπορέσει ούτε αυτή την εβδομάδα να αντιδράσει η αγορά, τότε σημαίνει ότι κάτι σοβαρότερο «ελλοχεύει» πέριξ του χρηματιστηρίου, που δεν αποκλείεται να άπτεται της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, μετά τα διαρκή φαινόμενα εσωτερικής «φαγωμάρας» στη Νέα Δημοκρατία.

Αν και εφόσον το Χ.Α. δεν βρει δυνάμεις ώστε να επανέλθει πάνω από τις 1.400 μονάδες, τότε πιθανότατα το χρηματιστήριο – που ως γνωστόν προεξοφλεί και «διαβάζει» καταστάσεις αρκετούς μήνες ενωρίτερα, πιθανότατα βλέπει ανοικτό το σενάριο πρόωρων εκλογών, ή διαβλέπει άλλη εμπλοκή στην ψήφιση του προϋπολογισμού ή στην ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γιατί η εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά συνάδει με τις εξελίξεις στην οικονομία, η οποία πάει καλά όπως υπογράφουν εγχώριοι φορείς κορυφαίου κύρους (ΙΟΒΕ, Τράπεζα Ελλάδος), αλλά και διεθνείς φορείς που διαρκώς υπογραμμίζουν την καλή και σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Συνάμα και σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει κινητικότητα όπως η συμφωνία της Quest για την πώληση της ACS με πολύ καλό τίμημα που αναβαθμίζει όλα τα assets του ομίλου, τα πολύ καλά αποτελέσματα εταιρειών όπως Metlen και Σαράντης, η έγκριση του deal της Τέρνα Ενεργειακή το οποίο πλέον μπαίνει στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης κ.α.

Παράλληλα, και τα έως τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, κάθε άλλα παρά στην εικόνα απαξίωσης του Χ.Α. παραπέμπουν.

Βεβαίως, το… κρέμασμα του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά ένα μεγάλο ποσοστό το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας που προέκυψαν από τα διαρκή placements και τις εκδόσεις ομολόγων, που τελικώς, μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά που ανήκει στην τάξη των αναδυόμενων δεν μπόρεσε να υποστηρίξει χωρίς ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Από εκεί και πέρα όμως, οι πιέσεις ειδικά στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές της βιομηχανίας και της ενέργειας που την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν σημαντικότατη πτώση, είναι υπερβολικές, τηρουμένων των αναλογιών.

Αρκετές μετοχές μάλιστα έχουν πέσει σε χαμηλά έτους, ή και περισσότερο, όπως η Motor Oil που την Παρασκευή έχασε τα 20 ευρώ για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2022, ενώ Metlen, Ελλάκτωρ και άλλες μετοχές βρίσκονται σε χαμηλά έτους, έχοντας μάλιστα γυρίσει έντονα πτωτικά το τρέχον έτος.

Η Intrakat αλλάζει και εξελίσσεται

Αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν αφορμές και «καύσιμα» αντίδρασης, καθώς σήμερα αύριο είναι η ώρα του ομίλου Intrakat – Άκτωρ όπου θα ανακοινωθούν πολλά.

Νέο όνομα, πιθανές εξαγορές, άνοιγμα σε νέους τομείς (real estate, πληροφορική) και ένα εντελώς νέο προφίλ του πιο ανερχόμενου κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή την περασμένη εβδομάδα αυτονομήθηκε θετικά, κερδίζοντας 8,19%, πηγαίνοντας κόντρα σε ένα λίαν πτωτικό χρηματιστήριο.

Επίσης έχουμε το ξεκίνημα των αποτελεσμάτων μεγεθών 3ου τριμήνου και εννεαμήνου για τις τράπεζες, με την Πειραιώς να ανοίγει την αυλαία την Παρασκευή, κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ την άλλη εβδομάδα θα δημοσιεύουν οι υπόλοιπες.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «τα κύρια στοιχεία στα οποία θα εστιάσει η αγορά στα τραπεζικά μεγέθη είναι:

α) το βαθμό μείωσης των εσόδων από τόκους β) το νέο καθεστώς τιμολόγησης ειδικών κατηγοριών των τραπεζικών προμηθειών που απευθύνονται στην λιανική γ) την ποιότητα του ενεργητικού δ) το ενοποιημένο σχήμα Eurobank – Ελληνικής ε) το πλάνο μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας και στ) την επικαιροποίηση επίτευξης των ετήσιων στόχων. Για το σύνολο του γ’ τριμήνου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν καθαρά κέρδη 1,15 δισ. ευρώ, σταθεροποίηση των NPEs στο 3,6% και οριακή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,3%.

Ξέχωρα από τις τράπεζες, αυτή την εβδομάδα θα έχουμε και άλλα αποτελέσματα καθώς αύριο Τετάρτη δημοσιεύει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει μεγέθη η leader του ελληνικού χρηματιστηρίου Coca Cola HBC».

Εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών δύο εταιρείες πληροφορικής υψηλής κεφαλαιοποίησης

Τι έγινε την περασμένη εβδομάδα

Ενώ απομένουν τρεις ακόμη συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,20% το μήνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 8,23%.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,67%, ο Large Cap έχασε 4,78%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο αδύναμος κρίκος, καθώς απώλεσε το 7,20% της αξίας του.

Έτσι, σε επίπεδο 10μήνου, τα κέρδη του Χ.Α. μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς ο Γενικός Δείκτης πλέον κερδίζει 7,51%, ο FTSE 25 είναι στο +7,33%, ο Mid Cap μόλις στο +1,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +8,20%. Το Χ.Α. έχασε λόγω της Εθνικής Επετείου τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου τόσο οι ευρωπαϊκές, όσο και οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν ανοδικά, ανοίγοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» με το Χ.Α.

Οπότε, μένει να δούμε αν η δική μας αγορά θα βγάλει αντίδραση μερικής αποκατάστασης αυτή την εβδομάδα.

Αποκάλυψη: «Σκάει βόμβα» αύριο στο Χρηματιστήριο με συγχώνευση - εξαγορά, την οποία το Radar έχει προαναγγείλει - Όλα έτοιμα για τις ανακοινώσεις - Τα «μετρητά » (40;) του deal «έπεσαν» από τους αγοραστές!

Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «τεχνικά, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση έχει μπει σε αμφισβήτηση μετά την καθοδική διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1.398 μονάδες. Η πτώση έχει ακόμα δυναμική καθώς παρατηρούνται συνεχόμενα πτωτικά κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας με αυξημένο τζίρο ο οποίος επιταχύνει προς το τέλος των συνεδριάσεων.

Πρώτο επίπεδο στήριξης είναι οι 1.350 μονάδες και δεύτερο οι 1.320 που οριοθετούται από τα χαμηλά του Αυγούστου ωστόσο από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον πολλαπλά επίπεδα αντίστασης να αντιμετωπίσει εφόσον αντιδράσει ανοδικά με κυριότερο τις 1.420 μονάδες. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει ολοκλήρωση της εκτόνωσης καθώς διαγραμματικά δεν έχει υπάρχει η ημέρα ισορροπίας που θα δώσει μια ένδειξη αναχαίτισης της προσφοράς.

Οι πιθανότητες είναι με την πλευρά των πωλητών καθώς ακόμα οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής και η προβολή τους δείχνει ότι η πιθανότερη περιοχή έναρξης μιας ανοδικής αντίδρασης είναι οι 1.350 -1.340 μονάδες».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει «πως τα κτυπημένα margin κάνουν την δουλειά τους και μόνο μία καλή ανοδική αντίδραση μπορεί να ανακόψει την επιθετική τάση στον τραπεζικό κλάδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Εθνική χάνει 6% από την πολύ πρόσφατο placement στο 7,55 ενώ οι επενδυτές που μπήκαν στο placement της Πειραιώς μετράνε 11% απώλειες.

Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι πολύ κοντά με το σύνολο των οίκων να δίνουν συστάσεις αγοράς για τον κλάδο με στόχους πολύ υψηλότερους από τα τρέχοντας επίπεδα. Η υπόλοιπη αγορά σαφώς έχει καλύτερη εικόνα παρόλα αυτά είναι σίγουρο ότι επηρεάζεται σημαντικά από τις πωλήσεις στον κλάδο μιας και κάποιοι μπορεί να μειώνουν θέσεις αλλού για να τοποθετηθούν στις τράπεζες ή να πουλάνε για να συντηρήσουν ανοιχτές θέσεις λόγω αναγκαστικών πωλήσεων από margin calls.

Τεχνικά μένει να δούμε αν ο Γενικός Δείκτης είναι ικανός άμεσα να καταφέρει να μπει και να μείνει πάνω από το επίπεδο των 1.400 μονάδων. Ο σχηματισμός του δεν είναι και ο καλύτερος μιας και αν δεν αναιρεθεί έγκαιρα μπορεί να στοχεύσει και πάλι την ζώνη των 1.300 – 1.320 μονάδων αν και ο τραπεζικός κλάδος ήδη έχει πλησιάσει στον αντίστοιχο στόχο του κάτι που δεν συνάδει με την αντίστοιχη κίνηση του Γ.Δ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέσα στην χρονιά ο τραπεζικός απέδιδε σχεδόν διπλάσια απόδοση από τον Γενικό Δείκτη, ενώ σήμερα τα κέρδη για το 2024 είναι περίπου 8% και για τους δύο.

Έτσι λοιπόν η ζώνη των 1.380 -1.390 μονάδων δεν πρέπει να δώσει απλά μία αντίδραση αλλά να καταφέρει και να είναι και ένα σημαντικό χαμηλό για την αγορά.

Διαβάστε ακόμη: