Θετικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού τόσο στην Ευρωζώνη συνολικά όσο και στην χώρα μας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat o ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% τον Σεπτέμβριο από 5,2% τον Αύγουστο. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (8,8%, έναντι 9,7% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,7%, έναντι 5,5% τον Αύγουστο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 4,7% τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-4,7%, έναντι -3,3% τον Αύγουστο).

Καλές επιδόσεις στην Ελλάδα

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% το Σεπτέμβριο από 3,5% τον Αύγουστο. Το Σεπτέμβριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (8,9%), η Κροατία (7,3%) και η Σλοβενία (7,1%).
Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (0,7%), η Ελλάδα (2,4%), η Φινλανδία (3%) και η Ισπανία (3,2%), ενώ η Ολλανδία καταγράφει αρνητικό πληθωρισμό (-0,3%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,3% από 6,4% τον Αύγουστο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς στο 5,6% από 5,7% τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: