(upd) Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior preferred bond) που εκδίδει η Eurobank, επιδιώκοντας να αντλήσει το ποσό των 400 έως και 500 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος θα είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης μετά την 5ετία και με βάση τις εκτιμήσεις το κουπόνι αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 7,25%. Οι προσφορές ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση του senior preferred ομολόγου από την Eurobank είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα για το 2023 και έρχεται αμέσως μετά την επιτυχή έξοδο του δημοσίου στις αγορές, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί το καλό κλίμα καιρό πριν την επίσημη ένταξη της χώρας σε προεκλογική περίοδο.

Η προοπτική των εκλογών ενδέχεται να επηρεάσει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την πρόσβαση στις αγορές ανάλογα με τον χρόνο, αλλά και την διάρκεια που θα απαιτηθεί έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση και για αυτό η Eurobank, σπεύδει να αξιοποιήσει το διάστημα που μεσολαβεί προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση όλων των εκδόσεων το β’ εξάμηνο του έτους.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει ομολογιακές εκδόσεις 2-2,5 δισ. ευρώ περίπου για το 2023 και στην βάση της προοπτικής των εκλογών δεν αποκλείεται σε παρόμοιες κινήσεις να οδηγηθούν και άλλες τράπεζες. Στους χρονικούς περιορισμούς, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν για το α’ τρίμηνο του έτους, έως δηλαδή την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, περιλαμβάνεται επίσης η «λευκή» περίοδος που ξεκινά περίπου από τα τέλη του Φεβρουαρίου λόγω της προγραμματισμένης δημοσιοποίησης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2022.

Η Eurobank έχει προχωρήσει από τον Μάιο του 2021 σε εκδόσεις senior preferred τίτλων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο προχώρησε στην έκδοση Tier 2 ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μερική αναπλήρωση του Tier II ομολόγου ύψους 950 εκατ. ευρώ που η Τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και είχε καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι οι συνθήκες στις αγορές έχουν μεταβληθεί καθώς ο αντίστοιχος τίτλος που είχε εκδώσει η Eurobank τον Μάιο του 2021 είχε κουπόνι 2% και τον Ιούνιο του 2022 η νέα έκδοση πραγματοποιήθηκε με κουπόνι 4,375%, ενώ η σημερινή τιμολόγηση των δύο τίτλων είναι 7,15% και 6,30% αντίστοιχα. Αντίθετα ο Tier 2 τίτλος που είχε εκδοθεί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με κουπόνι 10%, διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στο 8,80%.

Μετά και τις πρόσφατες εκδόσεις και την δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, ο δείκτης MREL της Τράπεζας, διαμορφώνεται με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σε 21,3%, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που έχει τεθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για δείκτη MREL 20,45% τον Ιανουάριο του 2023. Έως και το 2025 που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει ο SRB (Single Resolution Board) ο δείκτης MREL θα πρέπει να φτάσει το 27,36% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA) του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ άντλησε η Εθνική Τράπεζα μέσω senior prefered ομολόγου που εκδόθηκε στα μέσα Νοεμβρίου με τοκομερίδιο 7,25% (απόδοση 7,5%). Ακολούθησε η τράπεζα Πειραιώς αντλώντας 300 εκατ. ευρώ με κουπόνι στο 8,25% (απόδοση στο 8,50%), ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου η Alpha Bank άντλησε με την σειρά της 450 εκατ. ευρώ με απόδοση στο 7,75%.

Διαβάστε ακόμη: