search

ART BUSINESS

Έτος ρεκόρ το 2022 για τους οίκους δημοπρασιών Christie’s και Sotheby’s

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's ανακοίνωσε πωλήσεις ρεκόρ $8,4δισ. το 2022, ξεπερνώντας τον αντίπαλό του Sotheby's, ο οποίος επίσης δημοσίευσε τα καλύτερα οικονομικά του αποτελέσματα που άγγιξαν τα $8δισ. για το έτος.

CChristiesSothebys

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s ανακοίνωσε πωλήσεις ρεκόρ 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, ξεπερνώντας τον αντίπαλό του Sotheby’s, ο οποίος επίσης δημοσίευσε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που άγγιξαν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος.

Ο Christie’s συγκέντρωσε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασίες και άλλα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές πωλήσεις, ξεπερνώντας εύκολα τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια που έκανε το 2021 καθώς ο κόσμος της τέχνης αναδύθηκε από την πανδημία Covid-19, η οποία εμπόδισε σημαντικά τις επιχειρήσεις δημοπρασιών.

“Το 2022, παρά το δύσκολο μακρο-περιβάλλον, ο Christie’s πέτυχε τις υψηλότερες παγκόσμιες πωλήσεις “, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Guillaume Cerutti, αναφερόμενος στις οικονομικές προκλήσεις που πυροδότησε ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σημείωσε: “η ανθεκτικότητα των αγορών τέχνης και πολυτελείας, η αξιοσημείωτη επιτυχία πολλών μεγάλων συλλογών – συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του Paul Allen – και η τεχνογνωσία και η σκληρή δουλειά των ομάδων μας σε όλο τον κόσμο”.

Ο Allen , ο συνιδρυτής της Microsoft μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, πέθανε το 2018. Το 2009, υπέγραψε το “Giving Pledge” – μια υπόσχεση να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου κάποιου σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η εκτεταμένη συλλογή του, που καλύπτει 500 χρόνια ιστορίας της τέχνης, συγκέντρωσε ένα τεράστιο ποσό 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέντε έργα κόστισαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, μεταξύ των οποίων ένας Σεζάν, ένας Βαν Γκογκ και ένας Γκογκέν.

Και σε μια ξεχωριστή πώληση του Christie’s τον Μάιο, ένα διάσημο πορτρέτο του Άντι Γουόρχολ της Μέριλιν Μονρό – “Shot Sage Blue Marilyn” – πουλήθηκε για 195 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ρεκόρ για ένα έργο τέχνης του 20ού αιώνα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε συνολική πρόβλεψη πωλήσεων στο τέλος του έτους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν έργα τέχνης και είδη πολυτελείας, αλλά και σπίτια και συλλεκτικά αυτοκίνητα.

Ο οίκος δημοπρασιών – που ανήκει στον γαλλο-ισραηλινό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Πάτρικ Ντράχι – σημείωσε επίσης ότι η πελατειακή του βάση στην Ασία “επεκτείνεται γρήγορα” και ότι αυτοί οι συλλέκτες “ξοδεύουν περισσότερα ανά άτομο κατά μέσο όρο από συλλέκτες από αλλού”.

Διαβάστε ακόμη: