Ακόμη και κατά την διάρκεια των διακοπών του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και όλο το επιτελείου του, συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο επικείμενο placement του 18,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η μεγάλη μεταβλητότητα που επικρατεί στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος.

Μέσα σε 10  συνεδριάσεις η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βίωσε την «μαύρη» Δευτέρα και το sell off της 5ης Αυγούστου όπου εξαϋλώθηκαν 6,5 δις. ευρώ για να ανακτήσει χθες τις απώλειες και τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στα επίπεδα των 1430 μονάδων με εβδομαδιαία κέρδη 4,69%.

Από τη “Μαύρη Δευτέρα” δε και τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της (1.320,7 μονάδες) η αγορά τρέχει ανοδική αντίδραση 8,4% για τον ΓΔ με 7/8 ανοδικές συνεδριάσεις και άνοδο 11% για τον τραπεζικό κλάδο.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε με 4 στις 4 συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο και τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει έναντι των blue chips, σημειώνοντας εβδομαδιαία μεταβολή 9,27% έναντι 4,93% του FTSE25.

Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του δεκαημέρου είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας όπου οι επικείμενες εξελίξεις κινητοποίησαν μεγάλα πορτοφόλια με την μετοχή να κλείνει χθες στα 8,11 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται μια ανάσα από τα 7,5 δις. ευρώ.

Eν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες, με την Deutsche Bank να προχωρά μέσα στην εβδομάδα σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών βλέποντας περιθώριο ανόδου από 31% έως 48%.

Προφανώς και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας «ζυγίζει» ιδιαίτερα την μεγάλη μεταβλητότητα των αγορών και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πριν πατήσει το «κουμπί» για το placement θα επιχειρήσει να έχει την καλύτερη δυνατή ορατότητα.

Ως εκ το τούτου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το placement του 18,4%, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μεταφέρεται για τις αρχές Νοεμβρίου και αφού πριν έχει προηγηθεί η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου και η ενημέρωση των αναλυτών από την διοίκηση για τις προοπτικές της τράπεζας πιθανότατα στο τέλος Οκτωβρίου.

Εθνική Τράπεζα: Στην ομάδα ρύθμισης του Euribor

Το σημείο κλειδί

Κομβικό σημείο πάντως των εξελίξεων παραμένει η επαναγορά ή όχι του 5% των μετοχών, από το πακέτο του ΤΧΣ, από την ίδια την Εθνική Τράπεζα.

Η διοίκηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια που έχει στην διάθεσή της προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» από τον SSM. Βασικός στόχος του κ. Μυλωνά είναι η Εθνική Τράπεζα να επαναγοράσει έως και το 5% των μετοχών από το «πακέτο» του ΤΧΣ καθώς εδώ και μήνες έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του, καθώς έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στο ΤΧΣ όσο και στον SSM.

Καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς τονίζουν στο «R» ότι το εγχείρημα της ΕΤΕ εξαρτάται άμεσα με το placement του Φθινοπώρου και ανάλογα με το ποσοστό που θα πωλήσει το δημόσιο, δηλαδή το όλον (18,39%) ή λιγότερο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσπάσει το πολυπόθητο ναι από τον ευρωπαίο τραπεζικό επόπτη και σύμφωνα με τις πληροφορίες του R τις επόμενες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος θα κλιμακώσει την πίεση του έχοντας στα χέρια του και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που προκύπτει ύστερα από την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 6μήνου αλλά και την εικόνα για το σύνολο του 2024 που αποκτά σταδιακά η διοίκηση.

Πρόκειται για την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που προκύπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου καθώς η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πλεόνασμα κεφαλαίου 3,6 δισ. Ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς στην τελευταία ενημέρωση των αναλυτών έστειλε και ένα «ηχηρό» μήνυμα για το ζήτημα του buyback τονίζοντας ότι «το ευρωπαϊκό μοντέλο επιβράβευσης των μετόχων στηρίζεται στην εξής κατανομή: 2/3 μέρισμα και 1/3 buy back» απάντησε σχετικά στο ερώτημα των αναλυτών.

Εάν η Εθνική Τράπεζα αποκτήσει το 5% τότε στην διάθεση των επενδυτών θα τεθεί προς πώληση το υπόλοιπο 13,4%. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο θα προχωρήσει στην διάθεση του συνόλου της συμμετοχής που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Η τιμή

Στόχος της διοίκησης τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και του ΤΧΣ – τηρουμένης πάντα σχετικής ομαλότητας στις αγορές – είναι η διάθεση του νέου πακέτου μετοχών του ΤΧΣ να γίνει σε μια τιμή υψηλότερα των 8 ευρώ, όταν ο ΤΧΣ διέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο το 22% της Εθνικής Τράπεζας στα 5,30 ευρώ, τιμή που εξ’ αρχής θεωρήθηκε χαμηλή, και την πορεία της μετοχής πολύ γρήγορα να επιβεβαιώνει όσους άσκησαν τότε κριτική στην διοίκηση της ΕΤΕ και των Συμβούλων που έτρεξαν το placement.

Σε «απλοϊκό» σενάριο πώλησης του 18,4% στην τιμή των 8 ευρώ, τα έσοδα του ΤΧΣ μεταφράζονται σε 1,34 δις. ευρώ ενώ στην περίπτωση που η Εθνική τράπεζα πάρει το «πράσινο φως» από τον SSM και προχωρήσει στην επαναγορά του 5% των ιδίων μετοχών σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βγάλει από τα ταμεία περί τα 365 εκατ. ευρώ.

Αποφασίσει για τον Σύμβουλο το ΥΠΟΙΚ

Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα προσλάβει το ΤΧΣ ως προς την πώληση των μετοχών  της Εθνικής Τράπεζας.

Η short list καταρτίστηκε με τρείς από τους 15 μεγαλύτερους οίκους που δήλωσαν συμμετοχή και τώρα είναι η σειρά του Υπουργείου Οικονομικών να αποφασίσει το σύμβουλο.

Μαζί με την επιλογή του χρηματοοικονομικού συμβούλου θα αναλάβουν και οι νομικοί σύμβουλοι ο εγχώριος και ο διεθνής.

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα προχωρήσει σε δύο πράξεις:

Στη μελέτη της συναλλαγής και την κατάθεση της σχετικής πρότασης στο ΤΧΣ η οποία αναμένεται να μιλάει για πώληση μέχρι του συνολικού ποσοστού που κατέχει το Ταμείο δηλαδή 18,39%. Σημειώνεται η κατατεθημένη βούληση της τράπεζας να προχωρήσει και αυτή σε ένα buy back πιθανότατα μέχρι 5% το οποίο και θα ακυρώσει υπέρ των μετόχων της, δίδοντας με τον τρόπο αυτόν υπεραξία στη μετοχή κάνοντας με τον τρόπο αυτόν πιο εύκολη τη δουλειά του Ταμείου.

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα δεν πρόκειται να αναζητηθεί ένας επενδυτής για το ποσοστό. Αυτό είναι κάτι που έγινε χωρίς επιτυχία στο παρελθόν. Θα αναζητηθούν ωστόσο ή θα προτιμηθούν εν πάση περιπτώσει επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

– Η δεύτερη πράξη του χρηματοοικονομικού συμβούλου είναι να διερευνήσει την αγορά και να μιλήσει με ένα πλήθος υποψηφίων επενδυτών προετοιμάζοντας την πώληση. Στη συνέχεια θα οριστεί η ομάδα εκείνη που θα τρέξει την έκδοση.

Ας σημειωθεί πως τα χρονικά όρια είναι στενά εξαιτίας των αμερικανικών εκλογών αλλά και των προθεσμιών που υπάρχουν το Ταμείο να ολοκληρώσει τη δραστηριότητά του.

Διαβάστε ακόμη: